Našice – Peticija stanovnika ulice P. Preradovića

našice, petra preradovića, nasice, kanalizacija, cesta, svijetlo, problem, ulica, rampa, pruga13.1.2011. Jučer su nas kontaktirali stanovnici ulice Petra Preradovića, te se požalili na problem

koji se po njihovim riječima nikako ne rješava.  Prije nešto više od godinu dana u njihovoj ulici je provedena peticija u kojoj stanovnici traže stazu, rampu ili neki oblik signalizacije, rasvjetu i kanalizaciju. Peticiju je potpisalo oko 100-tinjak osoba iz te ulice ali se po njihovim riječima do danas nitko o tome nije očitovao. Kako bi što zornije upoznali javnost o svom problemu zamolili su nas da objavimo javno dokument koji je išao uz potpise te na taj način žele iskazali nezadovoljstvo o tome.

našice, petra preradovića, nasice, kanalizacija, cesta, svijetlo, problem, ulica, rampa, pruganašice, petra preradovića, nasice, kanalizacija, cesta, svijetlo, problem, ulica, rampa, pruga

Ove dvije noćne slike odlično prikazuju sa čime se stanovnici ove ulice suočavaju.

peticija13_1_3

U nastavku slijedi dokument u cijelosti.

 

Grad Našice

n/r gradonačelnik Krešimir Žagar,

predsjednik mjesnog odbora grada Našice Krešimir Kašuba

Našice, studeni 2009.

Predmet: Peticija građana za radove u ulici P. Preradovića u Našicama

Poštovani,

Već duže vrijeme primjećujemo velike nedostatke u ulici Petra Preradovića u Našicama koji ugrožavaju nas koji živimo u toj ulici, kao i slučajne prolaznike / vozače, a posebice djecu, te ostale koji se tom ulicom služe, a koji bi intervencijom grada i gradskih službi mogli biti riješeni.

Prije šest godina ulica je ponovno asfaltirana, te je odrađen dio nogostupa, koji je nažalost doveden samo do pola ulice. Nedavni slučaj koji se dogodio kada su se susrela dva vozila u gornjem dijelu ulice kod pružnog prijelaza, mogao je biti poguban za dječaka koji je išao cestom prema kući. Događaj se zbio u večernjim satima, po mraku. Ulica je loše osvijetljena te je i to bio detalj koji je mogao doprinijeti još većoj nesreći. Dok su se mimoilazila dva automobila dječak je da bi sačuvao vlastiti život skočio sa ceste u provaliju koja se nalazi odmah uz rub ceste, te na svu sreću uz lakše ozljede sačuvao život. Moglo je biti i puno gore. Zašto je skočio? Na tom djelu cesta je najuža, a nogostupa NEMA. Zaslijepljen svijetlima automobila, pri nikakvoj uličnoj rasvjeti na tome dijelu, nije imao drugog izbora. Sramotno.

Redovito plaćamo sve naknade gradu, komunalno i poreze, molimo da nam se omogući normalan život u ovom našem „najljepšem malom gradiću kontinentalne Hrvatske“.  Molimo Vas da nam pismeno odgovorite da li ste u proračun za 2010 godinu uvrstili bar neke od ovih stavaka, a koje su nama od životnog značaja:

–          Dovršiti dio nogostupa do pružnog prijelaza (manje od 100 metara, svakodnevno nam djeca riskiraju život pred automobilima i trče s jedne strane ulice na drugu, izbjegavajući automobile koji prometuju duž ulice)

–          Staviti rampu na pružni prijelaz ili barem SVJETLOSNE OZNAKE (nerijetko strojovođa vlaka nekom vozilu trubi, dio pruge je nepregledan i vlak izlazi iz zavoja ravno na pružni prijelaz, koji  nema niti svjetlosne oznake, a vozač riskira život prelazeći prugu. Ne molimo za nadvožnjak, pomogle bi i svjetlosne oznake koje naizmjeničnim svjetlima upozoravaju na nailazak vlaka)

–          Postaviti javnu rasvjetu duž cijele ulice (ne samo stanovnici ulice, nego i okolnih ulica, te djeca koja svakodnevno u večernjim satima idu na treninge na „Našk“, ovo najbolje znaju)

–          Postaviti barem jednog ležećeg policajaca na cestu (redovita zalijetanja sa osobnim automobilima, te vožnja vrlo velikom brzinom, ludovanja sa motociklima, općenito – neprilagođena brzina)

–          Omogućiti stanovnicima desnog dijela ulice (sa parnim brojevima) spajanje na kanalizacijski odvod (u današnje doba trebalo bi biti pod normalno, uzevši u obzir da smo 5 minuta od centra grada, a komunalno se plaća redovito iako nemaju priključka (!) )

Srdačan pozdrav,

< em>

Građani ulice Petra Preradovića i susjednih ulica

 

U prilogu ovog dokumenta su bili potpisi  građana.

peticija13_1_2

Pročitajte još