Našice – Službeno otvorena Planinarska kuća „Krndija“

kuca1a

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEU godini kad obilježavamo 140.-tu obljetnicu Hrvatskog planinarskog saveza, Planinarsko društvo „Krndija“ iz Našica i službeno je, dana 5.rujna 2014. godine, otvorilo vrata Planinarske kuće „Krndija“.

 Planinarska kuća nalazi  se u mjestu Londžica, 10-tak km udaljena od Našica,  na nadmorskoj visini od 274 m. Za sada je uređena jedna spavaonica, a namjera je u skoroj budućnosti, ovisno o  financijskim mogućnostima, urediti i drugu spavaonicu i malu kuhinju.

kuca2q

Radovi na planinarskoj kući započeli su u lipnju mjesecu ove godine. Cijelo ljeto radilo se punim intenzitetom. Objekt je bio u izrazito lošem stanju. Radi se o zgradi staroj 120 godina koja je nekada služila kao prostor željezničke stanice, a dugi niz godina nije održavana. Bilo je potrebno uložiti mnogo truda da bi se prostor doveo u stanje prikladnim za prihvat i smještaj planinara. Krenulo se sa sanacijom podova, obnovljeni su prozori i vrata, obojana je fasada, uređena unutrašnjost samog prostora, izrađeno je i nešto namještaja. Tako su, nakon  utrošenog velikog broja radnih sati, brige, smijeha, veselja i na kraju ponosa, članovi Planinarskog društva „Krndija“ s projektom zvanim „Planinarska kuća Krndija“ došli su do one faze kad je ova skromna kuća postala dom našičkih planinara.

Sve navedeno članovi Pd Krndija ne bi mogli postići da nije bilo i skromnih financijskih sredstava. Naime, ovog proljeća Pd Krndija javilo se na natječaj koji je objavio Hrvatski planinarski savez. Nakon provedbe istog, ideja „Krndijaša“ bila je prepoznata, tako da je HPS financijski sudjelovao u adaptaciji Pl. kuće sa iznosom od 4.670,00 kuna. Nadalje, našička NEXE grupa d.d. prepoznala je također vrijednost i značaj ovog projekta, te je pomogla donirajući keramičke pločice. Cijelu priču financijski je pomogao i Grad Našice. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na iznos od cca 40.000,00 kuna.

Važno je istaknuti da su članovi Planinarskog društva „Krndija“ izuzetno ponosni na svoj uspjeh, te sretni zbog činjenice da po prvi puta u 52 godine postojanja, društvo na upravljanju ima jedan planinarski objekt.

Službenom otvorenju nazočili su predstavnici planinarskih društava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Hrvatska gorska služba spašavanja, predstavnici Slavonskog planinarskog saveza, a kuću je službeno otvorio našički gradonačelnik, ujedno i dugogodišnji član Pd „Krndija“ mr. Krešimir Žagar.

kuca3a

Ovom prilikom, u ime Upravnog odbora, veliko HVALA svim članovima društva koji su marljivo radili cijelo ljeto, uložili puno truda i slobodnog vremena kako bi se dovršila adaptacija kuće, na radost i zadovoljstvo onih koji će proći ovaj dio Krndije, a ponajviše našičkih planinara.

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2014/9mjesec/8/v2{/gallery}

TAJNICA DRUŠTVA: NATALI SIKORA  

 

Pročitajte još

Učitavanje...