Opća županijska bolnica Našice dobila priznanje za dobru implementaciju palijativne skrbi

Na promociji knjige „Služiti čovjeku – putokaz humanosti u medicini“ u čijem su stvaralaštvu sudjelovali i ravnatelj Opće županijske bolnice Našice dr. Hrvoje Šimić, te pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Zvjezdana Gvozdanović, uručeno je priznanje našičkoj bolnici za primjer dobre prakse u implementaciji palijativne skrbi. U ime bolnice priznanje je primila pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Zvjezdana Gvozdanović.

“Jedan od razloga ovog priznanja svakako je činjenica da se Odjel palijative skrbi u Našicama nalazi na jednom mjestu, što nije slučaj u drugim bolnicama. Osim toga, naš tim može se pohvaliti dobrom pristupačnosti, a i uvijek smo spremni pomoći. Odjel palijativne skrbi, u Općoj županijskoj bolnici u Našicama, djeluje od 18. siječnja 2016. godine, a prvih je godina djelovao u sklopu Internog odjela dok od 2.srpnja ove godine djeluje kao samostalni Odjel palijativne skrbi, i trenutno broji 10 postelja. Na palijativnoj su skrbi najčešće bolesnici oboljeli od karcinoma, u terminalnim fazama stadija njihove bolesti. Na Odjelu palijativne skrbi cilj im je olakšali bolesnicima njihove posljednje trenutke, te im omogućili što bolju kvalitetu života ali i pomoći njihovoj obitelji.” – počašćena ovom nagradom izjavila je gđa. Gvozdanović i napomenula kako je također zaslužan ravnatelj našičke bolnice dr. Hrvoje Šimić.

“Ovo priznanje najvišim djelom zasluga je samog tima palijativne skrbi te se ovim putem zahvaljujem timu od deset medicinskih sestara, glavnoj sestri Odjela palijativne skrbi Margareti Uremović te dr. Draženu Bedekoviću rukovoditelju odjela na njihovom predanom radu i brizi o pacijentima.- izjavio je ravnatelj Šimić koji je napomenuo kako bolnica neprestano ulaže u ovaj odjel, pa od srpnja ove godine na odjelu djeluju i fizioterapeuti te je zaposlena i psihologinja. Sljedeći korak u unaprijeđenju odjela osnutak je respiracijskog centra, za koji je bolnica od Ministarstva zdravstva dobila tri respiratora i popratnu aparaturu. Opća županijska bolnica osim zdravstvene njege bolesnika brine se i o društvenom stanju pacijenata, pa Odjel palijativne skrbi ima odlične suradnje s udrugama i institucijama iz grada Našica. Organiziran je tako, u suradnji s Hrvatskom narodnom knjižnicom i čitaonicom Našice, knjižni kutak, a jednom tjedno pacijente posjeti i knjižničarka. Kako bi boravak bio ugodniji u suradnji s njima izrazito dragim članovima udruge „Otvoreno srce” profesora Anđelka Cvijetovića oslikane su i prostorije odjela. Tako je jedna soba posvećenja glavnoj sestri Margareti oslikana upravo cvjetovima margarete. Odjel surađuje i sa članovima Volonterske platforme „Stav”, Centrom za socijalnu skrb te franjevačkim samostanom. – Od sada će svećenik provesti cijeli dan na Odjelu palijative skrbi, tako brinemo i za duhovno stanje pacijenata. Posebne zahvale bolnica i odjel upućuje Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Našicama za potporu u radu, koju su uostalom pružili i prilikom organizacije 3. Međunarodnog simpozija Palijativne skrbi.” – rekla je za kraj Zvjezdana Gvozdanović.

 

[aigpl-gallery-slider id=”31363″]

Pročitajte još