Našice – Održana redovna godišnja skupština HKD Lisinski

lisinski1

lisinski1

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEU Našicama s početkom u 19 sati u velikom dvorcu u vrlo veselom tonu održana je godišnja redovna skupština Hrvatskog kulturnog društva Lisinski.

 

Sjednica je započela državnom himnom koju su vrlo lijepo, kako samo oni to znaju, otpjevali članovi HKD Lisinski mješoviti zbor. Nakon toga, novi predsjednik Siniša Zupčić iznio je izvješće o radu društva, financijsko izvješće iznio je Antun Kuricek, dok je izvješće nadzornog odbora iznio Zvonko Resler.

 

Podnošenje izvješća za 2014. godinu, kao i plan i program za 2015. godinu iznio je predsjednik HKD Lisinski Siniša Zupčić koji je među ostalim pozdravio sve prisutne članove i goste te se zahvalio što se i ova skupština može održati u vrlo dobrom raspoloženju, što je po njemu i vrlo bitno za sami rad društva.

lisinski2

„U 2014. godini u društvu je bilo 118 članova i od toga čak 110 koji su radili vrlo aktivno. Radilo se četiri sekcije, 3 folklorne, A i B sastav te maloj školi folklora . „ Isto tako predsjednik Zupčić je naglasio kako je društvo prošle godine imalo čak 276 proba dok je nastupa ubilježilo 35, pa se sa pravom može reći kako HKD Lisinski tokom cijele godine stvarno marljivo i predano radi. Uz to podsjetio je kako društvo u prošloj godini proslavilo 125 obljetnicu rada i tom je prigodom predstavljen HKD Lisinski ne samo pjesmom i plesom već i izložbom za sve one koji su željeli prošetati kroz povijest društva i podsjetiti se na ljude koji su dali svoj doprinos kako osnivanju društva, a tako i njegovom opstanku i njegovom stalnom radu. Također je predsjednik spomenuo kako je prošla godina bila dobra jer je kroz sudjelovanje u projektu „Od carske željeznice do održivog razvoja turizma područja Sentlorinc- Slatina-Našice“ svečano dodijeljena oprema i tako je društveni fundus postao bogatiji za muške i ženske nošnje našičkog kraja te instrumente. „Unatoč nedostatku sponzora i teškoj ekonomskoj situaciji u cijeloj zemlji pa tako i kod nas, HKD Lisinski je održao kontinuitet rada. U tome je najviše financijski pomogao Grad Našica, Mjesni odbor grada Našica i Županija Osječko – baranjska. Nastavljen je suradnja sa udrugom DARNA, Turističkom zajednicom Grada Našica, DVD-a Našice te drugim koji također pomažu kako financijski tako i materijalno. Posebno ističemo dobru suradnju sa Franjevačkim samostanom na čemu zahvaljujemo nekadašnjem gvardijanu fra. Dragutinu Benedičiću, ali i njegovom nasljedniku fra. Zoranu Bibiću koji je spremno prihvatio naše prijedloge za suradnju. Nadamo se da će ova godina koja je pred nama biti jedna u nizu u kojoj ćemo pokazati kako je HKD Lisinski društvo koji daje veliki doprinos kulturnim događanjima u našem gradu i tako opravdava i jedan od glavnih ciljeva postojanja, a to je očuvanje kulturne baštine ne samo našičkog kraja već i šire.“ – rekao je za kraj Siniša Zupčić, predsjednik HKD Lisinskog.

 

Pod točkom 5. Donošenje odluke o izmjenama i dopunama statuta društva zbog usklađenja s novim zakonom o udrugama članovi društva su jednoglasno usvojili.

 

Za kraj članovima društva obratili su se gosti gradonačelnik Krešimir Žagar, predsjednik Mjesnog odbora Josip Matek, predsjednik Gradske glazbe Našice Ivan Krajačić, predsjednica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak te predstavnica DND-a Branka Hajek.

lisinski3

„Vidimo koliko je 2014. godina bila značajna i prepuna događanja, s obzirom na obljetnicu društva, ali i ostale događaje koji su bili važni za naš kraj. Prije svega, ovom prilikom bih zahvalio predsjedniku Siniši Zupčiću koji je preuzeo ovu odgovornu dužnost postavši predsjednikom u godini koja je vrlo teška u financijskom smislu, ali i vrlo važna za cijelo društvo i u kojoj je prezentirano javnosti što je HKD Lisinski učinio u 125 godina postojanja. Bilo je to na ponos i predsjedniku Zupčiću, Upravnom odboru, kao i svima onima koji su vodili društvo svih ovih godina. Ovaj manjak sredstava ipak nije poremetio rad društva, jer kao što smo mogli vidjeti i iz izvješća predsjednika Zupčića, ali i financijskom izvještaju koji je iznio Antun Kuricek, broj nastupa je stvarno na zavidnom nivou i to je ono što stvarno veseli pa vam još jednom od srca hvala. Što se tiče odnosa s Gradom u financijskom smislu znamo da je više od 50 posto sredstava došlo iz gradskog proračuna, sredstava Mjesnog odbora i tu smo bili nekako u razumijevanju za ovako vrijedno i važno društvo kao što je HKD Lisinski.  Isto tako nas veseli činjenica što smo zajedno uspjeli provesti projekt „Od carske željeznice do održivog razvoja turizma područja Sentlorinc- Slatina-Našice“ gdje smo oplemenili cijelo društvo instrumentima, nošnjama i to je ono što nas stvarno posebno veseli. Ovo je bio odličan primjer kako se mogu iskoristiti sredstva iz Europskih fondova, jer je bitno samo dobro osmisliti priču, a sredstva koja se dobiju iskoristiti za ono što je potrebno. Što se tiče plana za 2015. godinu, mogu odmah reći kako on nije jednostavan, treba pronaći dovoljno donatora i sponzora. Isto tako moram naglasiti kako društvo mora biti oprezno jer upravo ovaj novi zakon o udrugama, nije jednostavan i od sada će koliko vidimo sve udruge biti pod povećalom. Oni koji su navikli raditi drugačije, morati će se ili prilagoditi ili će snositi znatne troškove jer su financijske kazne rigorozne te će postojati situacije u kojima će nažalost doći i do gašenja određenih društava i udruga. Baš zbog toga pozivam sve pa tako i HKD Lisinski da vrlo odgovorno pristupi izmjenama i ponašanju prema zakonu o udrugama jer su kontrole već na terenu. Vjerujem da tu HKD Lisinski neće imati problema, ali oprez nikada nije na odmet. Za kraj želim svima puno uspjeha u radu, nastojanju u dobivanju sredstava za što bolje uvjete te da se plan za 2015. godinu ispuni u potpunosti.“ – rekao je među ostalim gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar.

lisinski4

Okupljenim članovima obratio se i Josip Matek koji je zahvalio na djelovanju društva koje na dobar i lijep način promovira Našice i podiže kvalitetu života u gradu. „Znamo da je protekla godina bila teška, a ja vam mogu reći kako ćete i nadalje imati punu moralnu i financijsku podršku Mjesnog odbora u vašem daljnjem djelovanju i osobno vam želim puno uspjeha i sreće u daljnjem radu.“

lisinski5

Kao gost okupljenima se obratio i Ivan Krajačić, predsjednik Gradske glazbe Našice koji je zahvalio društvu na ovako velikoj suradnji koju zajedno imaju te je spomenuo i sve zajedničke projekte i nastupe koji su u prošloj godini ostvareni. „Vremena su teška i sada je vrijeme kada mi kao udruge moramo opstati, a osobno se nadam i sljedećim suradnjama koje me izrazito vesele.“ – rekao je Ivan Krajačić i koji je za kraj spomenuo i veseli „Piđama party“ što je sve okupljene vrlo razveselio i nasmijao.

lisinski6

Profesorica Silvija Lučevnjak, predsjednica Zavičajnog muzeja Našice. „Ja sam dijete Lisinskog, tu sam odrastala i kao da sam još uvijek član vašeg društva. Moram zahvaliti na izuzetno dugoj suradnji i posebno sam počašćena što ste Zavičajni muzej Našice upisali kao mjesto gdje će se eventualno pohraniti imovina Lisinskog, ali ja se iskreno nadam da do toga neće doći bar u dogledno vrijeme. Isto tako moram naglasiti kako Zakon o udrugama nam ne ide na ruku, mnoge će se udruge vjerojatno ugasiti, ali me veseli činjenica da tako neće biti sa HKD Lisinski jer se radi ozbiljno i na tom problemu, pametno, složno i ekonomično.“

lisinski7

Za kraj od gostiju se ispred društva „Naša djeca“ Našice okupljenima se obratila Branka Hajek, nekadašnja članica, koja je pohvalila rad HKD Lisinski. „Mogu samo izraziti divljenje da sa toliko malo sredstava toliki broj nastupa vaših sekcija. Nadam se da se ništa ne može dogoditi sa glazbom i pjesmom u Našicama jer bez toga ne možemo i nećemo.“

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2015/4mjesec/18/v1{/gallery}

Pročitajte još

Učitavanje...