Našice – „Preventivne grupne vježbe za skoliozu“

fizio24 10 1a

Udruga „Fizioterapeut Našice“ kreće sa novim programom „Grupne vježbe za zdravu kralježnicu „. 09.11.2013. subota, sa početkom u 11h u Sportsko rekreativnom centru Power Gym.

Vježbe se izvode pod vodstvom fizioterapeuta koji radi korekcije i određuje tempo kao i program vježbi. Bitno je naglasiti da sva djeca koja dolaze na vježbe moraju vježbati i kod kuće 1-2x dnevno.

Kako uočiti deformitet?
Najbolje je da dijete bude bez odjeće, na 1-2 metara ispred, leđima okrenuto.
Najprije treba pogledati visinu ramena, moguće je da jedno rame bude niže, a samim tim i lopatica sa te strane je nešto niža i malo odvojena u odnosu na drugu.

Skolioza je zakrivljenje kralješnice u latero-lateralnom smislu, odnosno u lijevo ili u desno i to ona zakrivljenost koja se snagom mišića ne da ispraviti.

fizio24 10 2a

Simptomi:
  •  nejednako razvijenu muskulaturu oko kralješnice
  •  rebranu grbu uzrokovanu rotacijom rebara kod torakalne skolioze
  •  nejednako nivo ramena i kukova
  •  asimetriju grudi u djevojaka
  •  nejednak prostor između ruku i tijela

Cilj vježbi je ojačati leđnu i abdominalnu muskulaturu i time povećati stabilnost kralješnice. Jednako važno je i istezanje skraćene muskulature – mišića fleksora zadnje lože natkoljenice (hamstringsa), mišića quadratus lumboruma, mišića adduktora natkoljenice.

Provode se i vježbe na pomagalima (lopta, štap). Poželjno ih je provoditi u grupi zbog motivacije koja je potrebna za što dugotrajnije provođenje terapije. Osim vježbi preporuča se i bavljenje sportom (osobito plivanjem).

Vježbe disanja imaju za cilj povećanje mobilnosti i kapaciteta prsnog koša. Specifične  vježbe povećanja mobilnosti kralješnice

Molim Vas da prijavite svoju djecu, kako bi sačuvali zdravlje njihove kralježnice, nakon dugotrajnog sjedenja i manjka aktivnosti u današnje vrijeme.

U koliko bude zainteresiranih  koji dugo sjede na poslu, imaju problema sa slabošću mišića kralježnice, bolove u leđima, a žele zdravu i manje bolnu kralježnicu neka se prijave te ćemo otvoriti grupu i za njih i za zdravlje njihove kralježnice.

Predsjednih udruge:

Gabrijel Hmura,bacc.Physioth.,Bowen terapeut ( 095/520-9165 )

mail: [email protected]

Pročitajte još