Našice – 50 godina rada Planinarskog društva “Krndija” Našice

Našice - 50 godina rada Planinarskog društva "Krndija" Našice

Povodom 50 godina postojanja planinarskog društva “Krndija” kod gradonačelnika je održan svečani prijem na kojem  su planinari predvođeni predsjednikom Stjepanom Mravlinčićem predali zahvalnicu Slavonskog planinarskog saveza gradonačelniku Krešimiru Žagaru.

 

Nekoliko riječi o ovom prijemu ali i o budućim aktivnostima rekao je Mihael Kušenić, predsjednik Suda časti. “Ovom prilikom htio bih se zahvaliti na pažnji, posebno gradonačelniku i svima prisutnima na ovom prijemu. Opće je poznata činjenica da su našički planinari savladali gotovo sve vrhove u Europi, pa i šire, od čega bih posebno spomenu Kilimanjaro i Ande u Južnoj Americi. To je ono čime se mi planinari, pa i ostali Našičani možemo ponositi. Nadam se da će se takva dinamika i nastaviti. Poznato je da smo prošle godine slavili jubileje, pri čemu su se razmijenila savezna priznanja i priznanja Slavonskog planinarskog saveza. Ove godine SPS proslavlja 50 godina postojanja, čijom prigodom su podijeljena brojna priznanja, u čiju skupinu spadaju i ljudi koji su doprinijeli našičkom planinarstvu, a među ostalim i gradonačelnik Krešimir Žagar.”

 

Isto tako nekoliko riječi o društvu rekao je i sam predsjednik planinarskog društva “Krndija” Našice Stjepan Mravlinčić. “Povodom obljetnice Slavonskog planinarskog saveza, i u ime Otmara Tosenbergera, koji se ispričao zbog nedolaska, uglavnom zbog vremena i međunarodnih pregovora s inozemnim planinarskim društvima, danas smo podijelili zahvalnice skupštine saveza. Za izuzetne zasluge zahvalnicu je posthumno dobio Drago Trošelj, koji je bio predsjednik Slavonskog planinarskog saveza, zatim dr. Slavko Žagar, istaknuti dugogodišnji planinar i organizator mnogih križnih puta, pa tako i ovogodišnjeg 19. križnog puta, te osnivač sekcije sv. Bernarda pri planinarskom društvu. Samo planinarsko društvo “Krndija” iz Našica dobilo je zahvalnicu povodom 50 godina djelovanja pri Slavonskom planinarskom savezu te za organizaciju 37. sleta planinara. Zahvalnica je uručena i gradonačelniku Krešimiru Žagaru, koji nam od srca u ovim teškim vremenima financijski potpomaže pri realizaciji naših projekata.”

 

“Našice i Našičani su prepoznatljivi po mnogočemu, ne samo u našem užem okruženju, već i u cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu. To je prekrasan mali grad, koji živi punim plućima, i u kulturnom i gospodarskom smislu, i zbog svoje povijesne i kulturne važnosti i znamenitosti. Ono po čemu smo zaista u cijelom svijetu prepoznatljivi su našički planinari. Već dugi niz godina i gotovo tisuće naraštaja koji su prošli kroz planinarska društva u Našicama i oko Našica je nešto što je promijenilo život u Našicama. Iskustvo koje su planinari stjecali, voleći prirodu i naše prekrasno okruženje, te način na koji su upoznavali hrvatske, europske i svjetske planine, je način na koji se živi i probija kroz život. Planinari dobro znaju životne poteškoće i svladavanje prepreka do dolaska do željenog cilja, znoj, muku i odricanja, ali ujedno znaju uživati u svome cilju i podijeliti radost postizanja željenog. To je srž planinarstva. Ova prekrasna generacija koja danas vodi našičko planinarsko društvo i učinila je čudo, na najljepši mogući način pokazuje svojim Našičanima ljepote prirode i planinarstva. Od srca im želim da Našičani i dalje vole i uključuju se u planinarenje, a to je prvenstveno način života i način na koji se voli svoj grad, naša Slavonija i naša Hrvatska. Ovaj prijem je sjećanje na 2012. godinu, izuzetno značajnu za našičko planinarstvo. Sjetili smo se i svih onih generacija koje su u posljednjih 50, pa i 90 godina otkada postoji planinarstvo u našem gradu, činili to planinarstvo i uljepšavali naš život. Zahvalnicu koju su mnogi naši članovi i samo društvo, te ja osobno dobio, zapravo je poticaj da i dalje nastavimo tako djelovati i u 2013. godini, koja je za nas vrlo značajna. U vremenu smo kada je našičko planinarstvo posebno angažirano, npr. veliki našički planinarski 19. križni put. Odmah nakon toga slijede i “Papučki jaglaci”, te cijela predstojeća planinarska godina, koja će osim planinara privući i veliki broj Našičana.” – rekao je za kraj gradonačelnik Krešimir Žagar.

Pročitajte još