Moja je kralježnica ista kao tvoja, ali one ipak nisu jednake?

Mladi biolozi Osnovne škole kralja Tomislava Našice nedavno su izradili zanimljiv i poučan projekt o najvažnijem koštanom sastavu ljudi i životinja. Projekt pod nazivom „Jesu li duljine moje i tvoje kralježnice jednake?” realizirali su polaznici dodatne nastave iz biologije, zajedno s voditeljicom Jasnom Sajdl.

Što je kralježnica, kako izgleda, koliko ju kostiju čini, te njezina prosječna duljina bile su podteme ovog projekta. Uz puno istraživanja, truda i rada uspjeli su izvući podatke o ovom koštanom osloncu, koji je zaslužan za naše kretanje, hodanje, potporu trupa i glave, stav tijela i zaštitu kralježnične moždine. Njihova istraživanja govore da je kralježnica baza tijela, od koje se protežu kosti trupa, glave i udova. Vratni, prsni i slabinski dio nastavljaju se na križnu i trtičnu kost, a dodatno ih učvršćuju ligamenti. No, svima je poznato da pretjerano opterećenje i nepravilno držanje kralježnice bitno utječu na njen izgled, strukturu i funkciju, te uzrokuju mnoge bolesti, poput skolioze, kifoze i lordoze.

Jedna od zanimljivijih činjenica je ta što kralježnica može rasti čak do dvadeset pete godine kod ljudi, a brzina njenog rasta ovisi o građi tijela, ali i o spolu. Svaka je kralježnica sastav trideset tri do trideset četiri kralješka, a istraživanje malih biologa pokazalo je da dječaci prosječno imaju dužu kralježnicu nego djevojčice.

Pročitajte još