Mladi Valentino Čolak dokaz je kako se velikom upornošću može postići puno

Valentino je rođen sa cerebralnom paralizom, no to ga ne sprječava da bude kreativan i na taj način ruši predrasude.


Izrađuje i prodaje svoje rukotvorine

Mladi Valentino Čolak ručno izrađuje sapune i vaze dekupaž tehnikom, te ih izlaže na nekoliko mjesta u gradu Našicama. Svojim radom želi privući pažnju i poručiti da i osobe sa invaliditetom mogu raditi, izraditi i prodati svoje radove. Također, cilj mu je biti dobar primjer, svim sličnim osobama, da probaju, pokažu svoje mogućnosti i znanja. Iako je rođen sa cerebralnom paralizom to ga ne sprječava u radu, a posebice ne u komunikaciji. Izrazito pričljiv i pametan mladić i nas je dočekao pun pozitive.

„Preko prepreka uzrokovanih bolešću prelazim dosta teško, no svakodnevno se trudim. Kao primjer tome nerijetko se u pitanje dovodila ova moja prodaja, pa je često bilo i problema.” – kaže nam Valentino. Jednom je dobio i prijavu policiji, jer je netko mislio da je ostavljen da prosi. No, njega u radu prati osobni asistent, njegove ruke i noge. Olja Rašić s njim dnevno provodi po četiri sata, osobnim automobilom ga vozi u Našice i pomaže izložiti njegove radove.

„Sam sam odlučio prodavati na ovaj način, dok sam preko interneta istraživao što bi mogao kao invalidna osoba raditi da ispunim svoje slobodno vrijeme. Imam još puno planova i želja, ali je pitanje može li se to sve realizirati.” – rekao je Valentino i iskazao zabrinutost jer nije baš siguran kome se može obratiti za priliku, jer kako cijelo vrijeme ističe potrebno mu je da se na neki način dokaže.

Isporučio narudžbu od 100 komada sapuna

Sapune izrađuje uz pomoć osobne asistentice. Sirovine za sapune kupuje u trgovini i u njih dodaje prehrambene boje. Materijal za izradu kupuje sam, uz poneku pomoć dobrih ljudi. Novce koje uspije zaraditi na ovakav način, također ulaže u izradu kreativnih rukotvorina. Do sada je odradio i jednu od najvećih narudžbi, čak 100 sapuna koje je isporučio u Osijek. Prodaja sapuna, način je da ostvari i komunikaciju sa građanima, i da se samostalno bori protiv mnogobrojnih predrasuda. Jer njih je puno.

Zanima ga novinarstvo

Valentino je u Zagrebu završio školu za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnog života i rada, jer nije uspio upisati informatičku školu. No tijekom školovanja bio je dio novinske sekcije, gdje je otkrio svoju ljubav prema pisanju.

„Volio bih se time baviti, ukoliko mi se ukaže prilika. Najviše me zanima tematika sporta, jer sam se i sam s njime bavio. Trenirao sam boćanje i osvojio medalje za drugo i treće mjesto.” – rekao nam je Valentino koji bi se sportom htio nastaviti baviti, no ne zna gdje to može. Ako i ne bude, pisat će o njemu, no tu ga trenutno koči, ne posjedovanje računala, prijeko potrebnog za rad.

Njegov rad nije ostao neprepoznat

U promociji rada, odnosno prodaji sapuna, pa i stvaranja cijele pozitivne slike o njemu, puno mu je pomogao profesor i predsjednik udruge Otvoreno srce Anđelko Cvijetović, koji često objavljuje njegov rad na Facebooku. Isto tako vrlo susretljiv bio je i gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba koji mu je dao na korištenje gradski štand na kojem može prodavati svoje rukotvorine. Uz mnogobrojne sugrađane koji mu redovito pomažu, posebno je želio istaknuti veliku zahvalu RK Nexe kao i igraču Saši Barišiću Jamanu.

Želje za budućnost

Iako se u Našicama dosta toga napravilo, kako ističe Valentino, što se tiče lakšeg kretanja za invalide, njegova velika želja je ponekad otići i u kino, ili neku trgovinu. Za sada to još nije tako jednostavno, ali se nada kako će se i taj dio oko uređenja ulaza s vremenom riješiti. To bi uvelike pomoglo kako njemu, ali i drugim osobama sa invaliditetom da lakše sudjeluju u svakodnevnom životu te prisustvuju svim zanimljivim događanjima u gradu. Njegovo medijsko isticanje, kaže, nije samo da pomogne sebi, već mu je želja pomoći i drugima koji su u sličnoj situaciji. Upornim radom, kako on kaže, sve se može postići.

Stric pivo

Pročitajte još