Mimoze tradicionalno obilježile Dan borbe protiv raka vrata maternice

U samom centru Đurđenovca članice Lige protiv raka „Mimoza” obilježile su Dan borbe protiv raka vrata maternice. Držeći se propisanih epidemioloških mjera vezanih uz covid-19 sugrađanima su podijelile cvijet mimoze i informativne letke s ciljem podizanja svijesti javnosti, posebice žena, o redovitim ginekološkim pregledima, cijepljenju protiv HPV-a, te brizi za vlastito zdravlje.

Tu za svoje članove, posebno oboljele

U Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći uzročnik raka kod žena u dobi 30-49. godina, iza raka dojke i štitnjače, a nažalost tome svjedoče i članice đurđenovačke „Mimoze”.

„Danas našim sugrađanima tradicionalno dijelimo cvijet mimoze kao simbol ženskog zdravlja, jer to je uistinu nježan cvijet koji cvate u zimi. Ovo nam je 11 ovakva akcija od osnutka, 2011. godine, a uz nju provodimo i akcije povodom Dana narcisa i Dana ružičaste vrpce. U udruzi imamo oko 180 članova od kojih je dio aktivnih, dio bolesnih i dio podupirućih.” – rekla je Mancika Patko, dopredsjednica Lige protiv raka „Mimoza” Đurđenovca.

Mirjana Jug, najnoviji je član udruge i zajedno se s mužem uključila u Mimoze. Oboje su imali rak, no bore se i svojim primjerom pokazuju kako se ipak može.

„Pridružila sam se jer nam nude mogućnosti edukacije, družimo se, razgovara se međusobno i puno daju poticaja za oboljele.” – rekla je Mirjana i dodala da nije lako živjeti sa rakom, no i ona i suprug idu naprijed.

Rukotvorinama financijski pomažu članovima

Kroz godinu članovi „Mimoze” izrađuju razne rukotvorine koje prezentiraju na tržnici, te na taj način prikupljaju donacije. Od prikupljenih sredstava osiguravaju financijsku pomoć za one najbolesnije, koji idu na kemoterapije i zračenja. Njih i obilaze uz pridržavanje epidemioloških mjera, i uz čestitke im uljepšaju dan. Slične akcije sada će lakše i provoditi jer nakon dugih deset godina, ova aktivna udruge, dobila je i svoje vlastite prostorije, pa se zahvaljuju Općini Đurđenovac koja ih kroz godinu podržava i donacijom financijskih sredstava.

U suradnji sa Hrvatskim željeznicama „Mimoze” osiguravaju svojim članovima subvencionirane karte za vlak kako bi im olakšali barem odlazak na liječenje u druge gradove. Povratna karta, po gotovo 75% nižoj cijeni, od Đurđenovca za Zagreb iznosi oko 50 kn.

Pročitajte još