Mimoze tradicionalno obilježile Dan borbe protiv raka vrata maternice

 

U centru Đurđenovca članice Lige protiv raka „Mimoza” već su tradicionalno obilježile Dan borbe protiv raka vrata maternice. Tako su građanima podijelile cvijet mimoze i informativne letke s ciljem podizanja svijesti javnosti, posebice žena, o redovitim ginekološkim pregledima, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito zdravlje. Također su osigurali besplatno mjerenje razine šećera u krvi i krvnog tlaka za koje je bile zadužene medicinske sestre patronažne službe Osječko – baranjske županije Barbara Katavić, Antonija Hronjec i Ana Kolarić.

Tu za svoje članove, posebno oboljele

U Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći uzročnik raka kod žena u dobi 30-49. godina, iza raka dojke i štitnjače, a nažalost tome svjedoče i članice đurđenovačke „Mimoze”.

„Danas našim sugrađanima tradicionalno dijelimo cvijet mimoze kao simbol ženskog zdravlja, jer to je uistinu nježan cvijet koji cvate u zimi. Ovo nam je 13. akcija od osnutka, 2011. godine, a uz nju provodimo i akcije povodom Dana narcisa i Dana ružičaste vrpce te turnir u boćanju za žene koji je iznimno posjećen. U udruzi imamo oko 200 članova od kojih je dio aktivnih, dio bolesnih i dio podupirućih.” – rekla je Mancika Patko, dopredsjednica Lige protiv raka „Mimoza” Đurđenovca.

Rukotvorinama financijski pomažu članovima

Kroz godinu članovi „Mimoze” izrađuju razne rukotvorine koje prezentiraju na tržnici i tako prikupljaju donacije. Od prikupljenih sredstava osiguravaju financijsku pomoć za one najbolesnije, koji idu na kemoterapije i zračenja.

Njih i obilaze uz te im uz čestitke uljepšaju dan, a zahvaljuju se i Općini Đurđenovac koja ih kroz godinu podržava donacijom financijskih sredstava. U suradnji sa Hrvatskim željeznicama „Mimoze” osiguravaju svojim članovima subvencionirane karte za vlak po gotovo 75% nižoj cijeni kako bi im olakšali barem odlazak na liječenje u druge gradove.

Pročitajte još