Međunarodni projekt „Osvješćivanje odgovornih i rizičnih ponašanja u prometu“

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEUčenici 1.a i 2.b razreda opće gimnazije Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice uz voditeljicu projekta prof. Mirelu Rukavina – Sabo sudjeluju na međunarodnom natjecanju s ciljem osvješćivanja odgovornih i rizičnih ponašanja pješaka u prometu kao i upoznavanja sudionika u prevenciji nepoželjnih oblika ponašanja u prometu. Naziv projekta je “Your Ideas Your Initiatives 2020: Road Safety Actions for a Better Environment”.

Projekt je lansirao Renault i odabrao je našičku školu kako bi predstavljala Hrvatsku u ovom međunarodnom projektu. Do sada su u projektu sudjelovale 32 države. Cilj ovog projekta je smanjenje broja stradalih pješaka na cestama. Ovaj projekt je usmjeren na osvješćivanje odgovornih i neodgovornih oblika ponašanja mladih u svakodnevici posebice na putu do škole te na prevenciju rizičnih ponašanja.

Kako se projekt odvijao tijekom nastave na daljinu, učenici su u cilju realizacije projekta koristili i niz digitalnih alata (coggle it, bubbl.us, padlet, quizzes, arranging digital posters, popplet, kahoot quizzes, adobe spark, quizlet, prezi) pomoću kojih su izrađivali video materijale, prezentacije o poželjnim i nepoželjnim ponašanjima pješaka, web postere sa snažnim sloganima, digitalne stripove, umne mape, osmišljavali kvizove, upitnike, ankete, kreativno pristupali idejnim rješenjima stvarajući plakate te crtajući stripove i crteže.

Tijekom realizacije projekta aktivno se uključila i Policijska uprava osječko – baranjska i to Odjel prevencije. Dipl. ing. Darko Ćorković, glavni policijski inspektor, održao je niz predavanja putem Zooma u kojima je govorio o Sigurnosti u cestovnom prometu, prometnoj kulturi te pješacima u prometu. Učenici Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice mogli su i na ovaj način proširiti svoje spoznaje o odgovornom ponašanju pješaka, a vjerujemo kako će u budućnosti moći i predvidjeti određene opasnosti kao i spriječiti ih. Dugogodišnji predavač u autoškoli gosp. Danko Trošić ustupio je isto tako niz materijala na korištenje.

Najbolje tri škole u ovom međunarodnom projektu mogu osvojiti laptope za školu, a osim kreativnosti u provođenju projekta vrednuje se i utjecaj projektnih aktivnosti na lokalnu zajednicu. Ovim putem prof. Mirela Rukavina – Sabo se zahvaljuje gospođi Sandri Macedo, projektnoj savjetnici sa Sveučilišta u Barceloni na beskrajnoj strpljivosti i dobronamjernim savjetima te svim učenicima na uspješnoj realizaciji projekta, a sve ih posebno raduje činjenica da će se u novu školsku godini vratiti u matičnu zgradu škole krećući se novim nogostupima nakon rekonstrukcije Školske, Cesarčeve i Radićeve ulice.

prof. Mirela Rukavina – Sabo

Pročitajte još

Učitavanje...