Međunarodni dan sestrinstva i ove godine svečano obilježen u hotelu Park Panolija

U petak, 19. svibnja 2023. godine, u hotelu Park Panolija, u organizaciji Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Podružnice Našice, a prigodom svečanog obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, koji se ove godine obilježava pod sloganom „Medicinske sestre – glas koji vodi“, okupio se veliki broj medicinskih sestara, tehničara, primalja, liječnika i predstavnika ostalog zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja Opće županijske bolnice Našice.

Prisutne su pozdravili, čestitali medicinskim sestrama i tehničarima te primaljama njihov dan, zahvali im na trudu Harold Placento, mag. med. techn., predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Podružnice Našice, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo dr.sc. Zvjezdana Gvozdanović, mag. med. techn. i Hrvoje Šimić, saborski zastupnik i zamjenik ravnatelja OŽB Našice.

Ujedno je proslavljen Dan primalja i Dan sindikata

Harolt Placento se s nekoliko riječi osvrnuo na nedavno održani prosvjed ispred našičke bolnice u kojem je sudjelovao veliki broj djelatnika što je bio znak njihovog zajedništva.

„I ove smo godine obilježili Međunarodni dan sestrinstva koji je bio prošli petak, 12. svibnja. Međutim, odlučili smo dići glas zbog toga što se pojedinim profesijama u zdravstvu podigla plaća, a mi smo, da tako kažem, ostali zaboravljeni. Stoga smo organizirali mirni prosvjed ispred naše bolnice na kojeg se odazvao veliki broj zaposlenika OŽB Našice kao i naši liječnici, vidjelo se da smo svi složni u našim zahtjevima – ako se već podižu plaće pojedinim profesijama mi tražimo povećanje za sve sudionike u procesu zdravstva. Ali skupili smo snage pa smo večeras došli ovdje proslaviti Međunarodni dan sestrinstva te Dan primalja kao i Dan sindikata.” – izjavio je Placento.

Puna podrška medicinskim sestrama

Saborski zastupnik i zamjenik ravnatelja Hrvoje Šimić dao je punu podršku medicinskim sestrama i ostalim djelatnicima u njihovim zahtjevima te je ujedno čestitao njihov dan.

„Brzo je stigla i nova obljetnica, ostavili smo još jednu godinu iza nas. Dobro je da smo zatvorili priču o pandemiji, a što se tiče medicinskih sestara one imaju značajnu ulogu u zdravstvenom sustavu. Naime, kad sam krenuo raditi kao mladi liječnik medicinske sestre i tehničari su me učili raditi posao i oni imaju moju punu podršku. Liječnici jesu nositelji priče, međutim, bez medicinskih sestara je cijela priča potpuno nemoguća. Naša je bolnica ponosna sa svim onim što smo omogućili i podržavali medicinske sestre u njihovom napredovanju i školovanju. I možemo se pohvaliti da je veliki broj medicinskih sestara u Našicama dobio status magistra ili magistri, odnosno veliki broj sestara sa srednjom stručnom spremom napredovao je do statusa prvostupnika. Imamo i našeg Harija koji je današnji organizator, ali i Zvjezdanu kao doktore znanosti, odnosno sestrinstva i mislim da smo mi jedan dobar primjer mnogima u Hrvatskoj kako treba podržavati sestrinstvo. Što se tiče mene kao člana Odbora za zdravstvo u Hrvatskom saboru, naravno da sam uvijek davao i davat ću podršku medicinskim sestrama kako u napredovanju tako i u priznavanju njihovih kompetencija. Dajem im podršku u smislu određivanja koeficijenata plaća jer s odgovornošću koje nose medicinske sestre svakako trebaju biti adekvatno plaćeni te im ovim putem im čestitam Međunarodni dan sestrinstva!” – zaključio je Šimić zaključivši kako će sestre ostvariti sve ono što žele. Galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još