Međunarodni dan pismenosti obilježavamo ulaskom u uži izbor Svjetske nagrade za pismenost

Za kampanju Godina čitanja kao dijelu Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstvo kulture i medija je nominirano i ušlo u uži izbor Svjetske nagrade za pismenost u kategoriji Nacionalni doprinos pismenosti.

Tijekom 2021. koju je Vlada RH proglasila Godinom čitanja, Ministarstvo je intenziviralo nacionalnu kampanju promicanja kulture čitanja i poticanja navika čitanja među građanima svih dobi te široku dostupnost kulturnim i umjetničkim sadržajima vezanim uz književnost. Stoga je posebno priznanje biti uključen u uži izbor Svjetske nagrade za pismenost, na današnji dan koji je UNESCO utemeljio s ciljem „promoviranja važnosti učenja i pismenosti i osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti koji još uvijek pogađa veliki dio svjetskog stanovništva“.

Večeras, na Međunarodni dan pismenosti počinje svečanost dodjele nagrada World Literacy Awards

Od pokretanja obilježavanja Međunarodnoga dana pismenosti, šezdesetih godina prošloga stoljeća, do danas, razvijalo se i mijenjalo shvaćanje pojma pismenosti usporedo s promjenama društvenog, političkog, znanstvenog ili tehničkog konteksta. No temeljno shvaćanje pismenosti uvijek će podrazumijevati kompetencije u području čitanja i pisanja, ali i računanja. Osposobljenost za čitanje s razumijevanjem, vještine komuniciranja, znanja stranih jezika i korištenja suvremenih informacijskih i komunikacijskih tehnologija, osposobljenost za rješavanje problema, vještine i spremnosti za timski rad, prihvaćanje drugih i drugačijih te osposobljenost za trajno učenje, odlike su razine pismenosti kojima težimo u suvremenom društvu. Upravo stoga, Nacionalnom strategijom poticanja čitanja i svim njezinim popratnim kampanjama i programima Ministarstvo kulture i medija pridonosi osposobljavanju i što široj dostupnosti upravo tih, međusobno povezanih kompetencija za sve generacije.

Večeras, na Međunarodni dan pismenosti s početkom u 21 sat počinje svečanost dodjele nagrada World Literacy Awards – godišnjih priznanja koje Svjetska zaklada za pismenost dodjeljuje vrijednim inicijativama iz cijeloga svijeta koje promoviraju pismenost i obrazovanje. Dodjeljuje se u nekoliko različitih kategorija pojedincima ili organizacijama koje su se istaknule u promociji pismenosti, a po izboru stručnog suda sastavljenog od uglednih stručnjaka iz područja pismenosti i književnosti, uključujući dobitnike Nobelove nagrade za književnost i nagrađivane pisce.

Uz Ministarstvo kulture i medija, Hrvatska ima još jednog kandidata u užem krugu: profesoricu i predstojnicu Katedre za slovenski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Anitu Peti – Stantić koja je nominirana u kategoriji akademske nagrade za izvanredan doprinos ne samo u književnosti, nego i u intelektualnom radu na istraživanju pismenosti.

Izvor: Ministarstvo kulture i medija

Pročitajte još