Markovac Našički – Održana 14. večer polesnjaka

Markovac Našički - Održana 14. večer polesnjaka

Ovog je vikenda ispred “Drvenice” u čast slovačkog tradicionalnog jela pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine, Matica slovačka Markovac, održana 14. večer polesnjaka. Osim ovog vrlo lijepog i još ukusnijeg gastronomskog doživljaja svi posjetitelji su mogli uživati u folklornom programu pjevača i plesača SKUS-a “Braća Banas” iz Josipovca, Matica slovačka Međurić, KUD “Zavičaj” iz Sračinca i naravno domaćini SKUS “Franjo Strapač” iz Markovca.

 

Ova večer polesnjaka je tako i ove godine tradicionalno održana te su kuharice i pokoji kuhar podijeljeni u 9 ekipa pripremili veliki broj lepinja od krumpira, kojeg je prema nekim informacijama ovoga puta potrošeno oko 800 kilograma.  Sav prihod od prodanih polesnjaka kojima je cijena ove godine bila 3 kune organizator je odlučio dati samim ekipama koji su taj specijalitet i pripremali.

{gallery width=150 height=100}Slike_tekstovi/2013/9mjesec/15a/v1{/gallery}

Za vrijeme dok su kuharice marljivo spravljale ovaj specijalitet u “Drvenici” je održan kulturno umjetnički program.

Branka BaksaSve prisutne goste na početku je pozdravila Ana Mirković, predsjednica Matice slovačke Markovac dok je Branka Baksa, članica Savjeta za nacionalne manjine među ostalim naglasila.

“Savjet za nacionalne manjine unatoč teškim recesijskim vremenima nastoji novčano potpomagati ovakve manifestacije, no ona je ove godine financirana i od strane Ureda za iseljene Slovake iz Bratislave.” Isto tako Baksa je napomenula je da se ova manifestacija održava u godini kada se Matica slovačka obilježava 20 godina rada, a slovačko kulturno-umjetničko društvo 40 godina.

 

Gostima se obratio također i Antun Kapraljević, predsjednik Županijske skupštine kao i sam gradonačelnik Grada Našica Krešimir Žagar koji je tradicionalno svake godine gost ove manifestacije te je i ovoga puta rekao nekoliko riječi.

polesnjaci15 9 3a“14. večer polesnjaka u Markovcu je tradicija koja se obilježava na najljepši mogući način kroz simbol jednog malog prženog krumpira. Po ovome se lijepo vidi koliko Markovčani još uvijek drže do svoje tradicije i to ne samo u ovom kulinarskom i gastronomskom obliku nego i u kulturno – zavičajnom smislu. Održavanje glazbenih običaja, pjesama i plesova je nešto što svakodnevno možemo doživljavati u našem Markovcu u prostorijama Macite Slovačke  SKUS “Franjo Strapač”. Naravno, poseban je dan večer polesnjaka kada se uz ukusne lepinjice, dobru glazbu i ples sve to slije u jedno i lijepo prezentira mnogobrojnim gostima i prijateljima Markovca. To je dan kada svi Markovčani mogu uživati i gledati što to njihovi prijatelji, susjedi  i njihova djeca rade u kulturnom smislu pa nije niti čudno što će svima ova 14. večer polesnjaka ostati u lijepom sjećanju. Po prvi puta kao gost je tu bio i sam slovački konzul Jan Nedorost koji je otišao iz Markovca i Našica pun dojmova i koji je izrazio veliko oduševljenje s onim što je sve kod nas doživio. Inače, on je jedan veliki dugogodišnji prijatelj Markovčana, a sada je i po prvi puta mogao ovdje i boraviti te se i stvarno uvjeriti što se sve ovdje radi i nudi. Svoje oduševljenje viđenim je izrazio i sam predsjednik Županijske skupštine Antun Kapraljević kao i mnogi drugi uvaženi gosti iz Markovca, Našica i svi ostali posjetitelji koji slijedeću 15. večer polesnjaka s nestrpljenjem očekuju.” – rekao je gradonačelnik Krešimir Žagar.

Jan Nedorost, slovački konzul

Na samom kraju gostima se obratio i Jan Nedorost, slovački konzul, koji je rekao kako mu je drago što je među Slovacima i Hrvatima na manifestaciji koja promiče slovačke vrijednosti te njeguje slovačko-hrvatsko prijateljstvo te je na kraju svog obračanja gostima ovu manifestaciju službeno i otvorio. 

 

Gosti ove manifestacije su također bili i predsjednik gradskog vijeća Grada Našica Josip Miletić i potpredsjednik gradskog vijeća Hrvoje Šimić kao i mnogi drugi gradski vijećnici te drugi uvaženi gosti iz Našica, cijele Hrvatske i Slovačke. 

{gallery}Slike_tekstovi/2013/9mjesec/15a/v2{/gallery}

Pročitajte još