Manuela Capek ponovno izabrana za predsjednicu DND Jelisavac

Jučer je održana izvještajno – izborna skupština DND Jelisavac u prostorijama DVD-a Jelisavac. Izvještaj o radu prikazao je bogata ostvarenja DND-a Jelisavac koji su mogući zahvaljujući velikoj podršci Grada Našica, Mjesnog odbora Jelisavac i Matice slovačka Jelisavac, te drugim udrugama koje djeluju na području Jelisavca. DND Jelisavac djeluje već od 1998.godine, a prepoznatljiv je po brojnim događanjima i igrama koje se organiziraju na otvorenom i raznim manifestacijama, od kojih je prošle godine posebnu pažnju privukla suradnja u pilot projektu Vijeća slovačke nacionalne manjine u Osječko-baranjskoj županiji povodom uvođenja Slovačkog jezika i kulture u područni dječji vrtić Jelisavac.

Izvješće o radu i realiziranim aktivnostima tijekom prošle godine podnijela je predsjednica Manuela Capek, nakon čega se pristupilo glasovanju za predsjedništvo. Tom prilikom za predsjednicu društva ponovno je izabrana Manuela Capek, za potpredsjednicu Svjetlana Kubala, poslove tajnice obnašati će Bojana Kraljik, dok je za blagajnicu izabrana Marta Brizgala. Zahvalivši se na ponovnom izboru, predsjednica DND Jelisavac Manuela Capek predložila  je Plan rada za predstojeće razdoblje, pri čemu je posebno istaknula brojne aktivnosti za djecu u predstojećem razdoblju.

– Iznimna mi je čast što ponovno mogu voditi društvo, isto tako zahvaljujem se na iskazanom povjerenju i veselim se budućoj suradnji. Ove godine planiramo brojne aktivnosti s djecom, a već sljedeći vikend imamo maskenbal, a u planu je nastavak dobre suradnje s prijateljskim udrugama na ovom području – istaknula je predsjednica Manuela Capek.

Učenjem Slovačkog jezika i kulture kod djece vrtićke dobi potiče se naklonost prema slovačkoj kulturnoj baštini

U ime Vijeća slovačke nacionalne manjine  Osječko-baranjske županije obratila se predsjednica Ana Kanđera Legčević, koja je posebno pohvalila rad članica DND Jelisavac koje su volonterski odradile operativni dio anketnog istraživanja vezanog uz uvođenje učenja slovačkog jezika u područni vrtić u mjestu Jelisavac.

– Zahvaljujem i pohvaljujem rad DND Jelisavac koji su uistinu aktivni proteklih godina. Zajednički smo sudjelovali u pilot projektu, odnosno inicijativi Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije za uvođenjem učenja slovačkog jezika u Dječji vrtić “Zvončić” Našice, područni vrtić Jelisavac. Naime, prema posljednjem popisu stanovništva, najveći broj Slovaka u Hrvatskoj nalazi se na području Našica, a najvećim djelom u Jelisavcu. U naselju Jelisavac izgrađen je područni vrtić koji je započeo s radom 2020. i zahvaljujući tome Vijeće slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije pokrenulo je inicijativu učenja slovačkog jezika u vrtiću. Tom prilikom smo održali dva radna sastanka na kojima gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, zamjenik župana i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Josip Miletić, saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra i ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Sandra Kralj Vukšić jednoglasno podržali inicijativu Vijeća i dogovorili smjernice o budućem djelovanju. Konkretno, na drugom radnom sastanku okupili smo udruge na području Jelisavca te dogovorili anketno istraživanje mještana o daljnjem planu obrazovanja u vidu učenja Slovačkog jezika i kulture. Rezultati anketiranja pokazali su da su mještani zainteresirani da slovački jezik uče oni vrtićki polaznici čiji roditelji iskažu interes, nekoliko puta tjedno.  Navedeno anketiranje provele su upravo članice DND Jelisavac koje su odradile najveći dio operative kroz anketiranje mještana i na tome im se uistinu se zahvaljujem – istaknula je Ana Kanđera Legčević koja se nada da će pilot projekt uvođenja slovačkog jezika uskoro zaživjeti u područnom vrtiću u Jelisavcu.

Pročitajte još