Krađa bicikla

Krađa bicikla

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske nepoznati je počinitelj između 3. i 6. travnja s igrališta škole u Našicama 40-godišnjakinji ukrao bicikl, vrijednosti nekoliko tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

Razotkriven lažni policajac koji je na prijevaru uzeo novac

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 27-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo prijevara. Mladić je u poslijepodnevnim satima 8. ožujka, zajedno s još jednom osobom, došao u obiteljsku kuću 78-godišnjakinje u Marijancima, lažno se predstavili kao policijski službenici te od žene zatražili novac i nakit kako bi provjerili ispravnost. S ukradenim predmetima udaljili su se u nepoznatom pravcu. Vlasnici je nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu PU osječko – baranjske je podnijela posebno izvješće.

U posljednje dvije – tri godine pojavio se novi oblik prijevare, najčešće usmjeren prema građanima starije životne dobi. Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca.

Najčešće počinitelj telefonski kontaktira oštećene (uglavnom osobe starije životne dobi), neupućene osobe, predstavljajući se kao službenik banke ili druge institucije. Počinitelj izjavi da je novac koji posjeduju neispravan i slično (da su novčanice zastarjele) te navodi da bi novac trebali vratiti. Oštećene ponovo kontaktira osoba koja se predstavlja kao policijski inspektor ponavljajući im navode „bankara“ te prijeti da će snositi posljedice jer posjeduju neispravan novac. U strahu od kazni, oštećeni predaje novac, smatrajući da će mu, nakon zamjene, vratiti isti novčani iznos u novim novčanicama. Kada dobije novac, počinitelj napušta adresu stanovanja oštećenih.

Čest je i slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično) ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara.

Žrtve prijevare ne rijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prijevari.

U cilju sprečavanja sličnih prijevara, policija apelira na sve građane:

  • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno ne uvjerite o kome je riječ,
  • ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,
  • zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,
  • zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),
  • Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji.

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

Tijekom vikenda na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je jedanaest prometnih nesreća. U četiri prometne nesreće tri su osobe teže, a tri su osobe lakše ozlijeđene. Preostalih sedam nesreća za posljedicu je imalo materijalnu štetu.

Osam se dogodilo na području Osijeka, a po jedna na područjima Đakova, Belišća i Našica.

Pročitajte još