Koje su razlike između dijabetesa tipa 1 i tipa 2?

Dijabetes je kronična bolest kod koje tijelo na određen način metabolizira šećer u organizmu. Dijabetes tipa 1 obično se pojavljuje kod djece gdje gušterača ne proizvodi inzulin, koji je inače zaslužan za korištenje glukoze u organizmu tako što ju pretvara u energiju.

Dijabetes tipa 1 ne smatra se genetski uvjetovanim, no iako nije otkriven konkretan okidač, uglavnom se sumnja na vanjske utjecaje. Kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 1 potrebno je pozorno i stalno praćenje simptoma i razine glukoze u krvi i redovito davanje inzulina.

Opasnosti od hipoglikemije

Razmaci između obroka moraju biti jednaki, a kako do hipoglikemije ne bi došlo tokom noći što može biti izuzetno opasno, savjetuje se uvesti i lagani obrok neposredno prije spavanja.
Zbog opasnosti od hipoglikemije uvijek biste uz sebe trebali imati zaslađeni prirodni sok, šećer ili tvrde slatke bombone koji u kratkom roku uspijevaju podići razinu glukoze u krvi. Ako se nakon ovoga stanje ne popravlja, potrebno je unutar 10-ak minuta od pojave simptoma dati djetetu glukagon (injekcija) i dovoljne količine vode.

Novim životnim navikama dolazi do poboljšanja kvalitete života

Dijabetes tipa 2 najčešće pogađa odrasle osobe, uglavnom osobe starije od 40 godina zbog toga jer gušterača redovito luči inzulin, ali tijelo ga nije u mogućnosti apsorbirati i pretvoriti u prijeko nam potrebnu energiju. Kod dijabetesa tipa 2 glavni uzročnik jest genetski faktor ali može se pojaviti i zbog prekomjerne tjelesne težine i premale tjelesne aktivnosti, ali i kod ljudi koji imaju problema sa štitnjačom.

Primarno se dijabetes tipa 2 pokušava držati pod kontrolom pravilnom prehranom, dovoljnim kretanjem i redovitim kretanjem, prenosi Mamin kutak.

Dijabetes se ne može izliječiti, već se novim životnim navikama dolazi do poboljšanja kvalitete života. Važno je svim segmentima biti jednako predan, kako praćenju glukoze u krvi, tako i zdravoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti i inzulinskoj terapiji. Važno se pridržavati nemasne prehrane, s naglaskom na cjelovite žitarice, povrće i voće, izbjegavati svu rafiniranu hranu, pogotovo ugljikohidrate, ali i proizvode životinjskog porijekla.

Pročitajte još