Klokočevci – Održano edukacijsko predavanje o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke

Predavanje na temu rak dojke i njegova prevencija

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEDanas je u 18.00h u mjesnom domu u Klokočevcima pred oko 30-tak žena održano predavanje na temu važnosti ranog otkrivanja raka dojke kao i edukacija o samopregledu dojki.

Organizator ovog predavanja je udruga Liga protiv raka Našice dok je predavanje od jednog sata održao Samir Haj Barakat, dr.med. spec. opće kirurgije.

U Hrvatskoj je od 2006.g. pokrenut “Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojki” koji upravo ima za cilj

            1.) smanjiti pobol za 25 % unutar 5 g. od početka provođenja,

            2.) otkriti rak dojke u početnom (lokaliziranom) stadiju, a ne u uznapredovanom, kada                  su i troškovi liječenja izrazito visoki, a rezultati loši.

            3.) poboljšati kvalitetu života bolesnica oboljelih od karcinom dojki

 

Osim važnih dijagnostičkih metoda poput UZV pregleda, mamografije potrebno je podići samosvijest žena o važnosti odazivanju istim pregledima, te upoznati ih i sa tehnikom samopregleda dojki. Nažalost, dosadašnji odaziv žena od 50 do 69 godine na preventivni mamografski pregled nije onakav kakav je bio očekivan, a isto tako i žene ostalih dobnih skupina nisu posvetile dovoljnu ozbiljnost i/ili nemaju dovoljno znanje za shvaćanje važnosti prevencije, te potrebe ranog otkrivanja ove bolesti, kao i razbijanje straha kod oboljelih.

 {gallery width=200 height=150}Slike_tekstovi/2013/2mjesec/25a/v1{/gallery}

Zbog svega navedenog udruga Liga protiv raka i članovi udruge, a jedno i osoblje Opće županijske bolnice Našice su odlučili otići u svako veće mjesto, selo koje gravitira Našicama i našičkoj bolnici te održati predavanje. Na tim predavanjima se želi prezentirati samopregled dojki na lutki koja je za ovaj prvi puta u Klokočevcima posuđena iz Vinkovaca, ali je u budućnosti njihova želja da i oni posjeduju jednu. Želja udruge je da se na ovaj način podigne svijest i znanje stanovništva našeg kraj o ovoj bolesti. U sklopu predavanja predsjednica udruge Katica Glavaš je ispričala svoju priču kao pacijentica i sa čim se sve susretala i sa čim se moraju nositi duge žene koje su preboljele ili se još lijeće od raka dojke. Isto tako okupljenim ženama se dao uvid u rad udruge Lige protv raka dojke koja daje veliku psihološku pomoć novooboljelima članicama.

 

“Okupili smo se danas ovdje u Klokočevcima kako bi održali predavanje na temu raka dojke i kako bi pokušali razbiti sve tabue i dogme vezane za ovo maligno obljenje. Pokušati ćemo putem ovih predavanja informirati građanstvo i to posebno žene, kako bi bile što upućenije i kako bi što prije pristupile liječenju ukoliko se pokaže potreba. Moramo još jednom naglasiti kao je liječenje u ranoj fazi najbolje te da u tom slučaju daje najuspješnije rezultate. Zbog svega toga je jako bitna edukacija vezana za samopregled dojke. Svugdje u svijetu se na samopregled dojke gleda zapravo kao na jedan od bitnih dijagnostičkih pregleda koje vrši sam pacjent na sebi. U Hrvatskoj edukacija pacijentica, odnosno žena je vrlo mala tako da je i sam samopregled neiskorišten do krajnjih granica. S obzirom da osobno radim već dosta dugo i da sam uočio kako poprilično malo pokazujem što to stvarno znači samopregled te kako ga pravilno izvesti, osjetio sam potrebu da nešto pokrenem te sam uz pomoć udruge Liga protiv raka Našice, odlučio sudjelovati u ovom projektu. Cilj na je doslovno obići svako mjesto ovog područja koje gravitira bolnici Našice kako bi se što više žene educiralo jer kao što sam rekao i na početku predavanja, velika je važnost samopregled, rano otkivanje karcinoma kao i odazivanju preventivnih pregleda.” rekao je doktor Samir Barakat

Katica Glavaš

Liga protiv raka je organizator ovog predavanja, a njihova predsjednica Katica Glavaš je okupljenim ženama ispričala svoju priču te sa čim se ona susrela za vrijeme svog liječenja.

“Ovaj projekt smo pokrenuli prvenstveno jer smatram kako će moje iskustvo, te iskustvo i znanje u educiranju doktora Barakata pomoći velikom broju žena našeg kraja. Uvidjela sam za vrijeme svog liječenja  kako su žene imaju premalo znanja o prevenciji i načinu liječenja ovog vrlo učestalog karcinoma u žena. Sa ovim predavanjima želimo pokazati kako prepoznati karcinom dojke, kako ga napipati i ujedno nam je također želja da upozorimo sve da je mamografija vrlo važna stvar u životu svake žene. Redovit odlazak na mamografiju nakon 40-te godine je vrlo bitan jer rano otkriveni karcinom znači ujedno i veće preživljavanje. Kao predstavnica udruge bih preporučila svima da nas posjete u prostorijama Društva “Naša djeca” u dvorcu obitelji Pejačević. Sastajemo se svakih 14 dana i sada već 27. ovog mjeseca nam je slijedeći termin. Na tim sastancima iznosimo svoje probleme, svoja strahovanja te savjetujemo i pomažemo jedni drugima kao što i upućujemo na preglede. U svemu tome nam veliku pomoć daje i  veliki broj medicinskog osoblja koje nam se također pridružilo u radu naše udruge i ovom prilikom im na tome od srca zahvaljujem. Već sutra možemo najaviti ovakvo isto predavanje u Podgoraču, u srijedu smo u Našicama, a nakon toga idemo u Đurđenovac pa zatim u Košku. Tako ćemo zaokružiti samo jedan dio predavanja koji ćemo odraditi sada u proljeće, dok u jesen nastavljamo najvjerojatnije u Orahovici, Donjem Miholjacu kao i u drugim mjestima, a sve kako bi potakle što više žena da odu na mamografija te da se karcinom rano otkrije. ” – rekla je za kraj predsjednica udruge Katica Glavaš.

Sljedeće predavanje će se održati 26.02. u 18.00 h u Podgoraču, 27.02. u 18.00 h u Našicama, a sljedeći tjedan su u planu predavanja u Koški, Đurđenovcu.

{module Adsense 468×60 Slika}

Pročitajte još

Učitavanje...