10 godina aktivnosti i podrške oboljelima od malignih bolesti

Prije 10 godina održana je osnivačka skupština Lige protiv raka „Mimoza” Đurđenovac. Unazad 10 godina broj članova se kretao od 120-200, a aktivno je djelovalo oko 20 članica. Cilj osnivanja je bio pomoć oboljelima kroz druženja, brojne aktivnosti, održavanje radionica pa i financijski. Prva predsjednica je bila Marica Takač, koja je ostala počasni član i počasna predsjednica.

Predsjednica LPR-a Mimoza dr. Ljiljana Hodak rekla je kako je Liga osnovana na inicijativu mještanki koje su bile članice našičke udruge te se uvidjela potreba za osnivanjem udruge u Đurđenovcu s obzirom na broj oboljelih.

-Obilježje rada udruge je druženje članova, održavanje kreativnih radionica, obilježavanje značajnijih datuma: Dan mimoza, Dan narcisa i Dana ružičaste vrpce radi podizanja svijesti građana o brizi za svoje zdravlje. Članovi udruge, volonteri zdravstveni djelatnici, uz dijeljenje promotivnih materijala, savjeta, cvijeća, mjere građanima i krvni tlak te razinu šećera u krvi. Redovno imamo i edukativna predavanja prije godišnjih skupština, a predavači su specijalisti iz OŽB- Našice -navela je aktivnosti Lige predsjednica Hodak.

Kako do današnjeg dana udruga nema svoje prostorije za rad, a koje se svake godine traže od Općine, Liga je svoje sastanke održavala u knjižnici OŠ Đurđenovac te u prostorijama HSU-a.

-Velika nam je potreba za prostorom jer smo održavali sastanke tjedno uz druženja i kreativne radionice kroz koje smo se udaljavali od bolesti, a izradom ukrasnih predmeta si omogućavali i financijsku pomoć koju bi prosljeđivali oboljelim članovima. Samofinanciramo se iz naših članarina i donacija građana, a nešto sredstava smo dobili od Općine Đurđenovac i Županije. Kako bismo se zahvalili našim sugrađanima na njihovoj potpori tijekom ovih godina organizirali smo i izlete u Vukovar, Ilok, Kopački rit, Jankovac, Voćin, Slavonski Brod, Cernik, Varaždin, Pečuh, Đakovo.

Pomoć oboljelima odrađujemo i kroz zahtjeve za popust oboljelima od malignih bolesti i njihovoj pratnji koju odobrava HŽ, putnički prijevoz na relacijama prema Zagrebu i Osijeku- navela je predsjednica Hodak i naglasila kako Liga aktivno sudjeluje na svim manifestacijama u Općini Đurđenovac i gradu Našice, a uspješno surađuju i s prijateljima Udrugom Jaglac iz Orahovice.

Pročitajte još