Predstavili Katalog poduzetničkih zona Osječko – baranjske županije

Predstavili Katalog poduzetničkih zona Osječko - baranjske županije

Predstavili Katalog poduzetničkih zona Osječko - baranjske županije

U prostorima tvrtke Pro-lim, jednog od investitora u Industrijskoj zoni Našice koja razmišlja o proširenju na još jednu česticu, promoviran je novi Katalog poduzetničkih zona Osječko – baranjske županije. Katalog sadržava osnovne podatke o svim infrastrukturno opremljenim zonama na području županije, među kojima su posebno istaknute one o površini slobodnih parcela, cijenama zemljišta, komunalnog doprinosa i posebnih pogodnosti za investitore.

Ovaj posjet zamjenika župana Petra Lagatora te Stjepana Ribića predsjednika uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje d.o.o. i drugih dužnosnika dio je organiziranog obilaska svih poduzetničkih zona u gradovima županije, tako su podjetili zone u Osijeku, Đakovu, Donjem Miholjcu, Valpovu, Belišću i Belom Manastiru. U predgovoru kataloga župan Ivan Anušić je istaknuo – Industrijske zone su jezgra gospodarskog rasta i razvoja. Sveukupno naša županija broji 82 zone što u gradovima što u općinama, a više o stanju i broju investitora rekao je zamjenik župana.

„Danas obilazimo sve Industrijske zone u gradovima Osječko – baranjske županije. Neposredni razlog ovog posjeta je činjenica da Osječko – baranjska županija ima čak 82 poslovne zone, a cilj županije je da što više i što prije slobodnog prostora staviti u funkciju. Krenuli smo na način da prvo vidimo i popišemo što sve imamo, pa smo na taj način kreirali katalog koji ovim obilaskom promoviramo. Uz to u razgovoru sa poduzetnicima predstavljamo i podsjećamo ih na potporne mjere kojima županija potiče poduzetništvo i obrtništvo.” – rekao je zamjenik župana Petar Lagator koji se zahvalio tvrtki Pro-lim s kojima je raspravljao i tražio rješenja za ideju širenja proizvodnog prostora.

U ime domaćina okupljenima Magdalena Vidaković – Gelenčir, direktorica Našičke razvojne agencije, istaknula je da je ovo idealan način prezentiranja zone i motiviranja novih investitora. Uz nju goste su dočekali Goran Blagojević, pročelnik Ureda gradonačelnika i Ivan Majer v.d. pročelnika Upravnog odjela za investicija i prostorno planiranje.

„Drago nam je da ispred Grada Našica i Našičke razvojne agencije kao domaćini možemo pozdraviti predstavnike Osječko – baranjske županije i predstavnike svih poduzetničkih zona na području županije. Također, nam je drago da je ovo točka na kojoj su se malo duže zadržali i da smo mogli predstaviti naše potencijale, potencijale naše zone, naše investitore kako bi predstavnici županije dobili uvid u mogućnosti koje pruža naša zona i stvorili percepciju o tome koje bi buduće potencijalne investitore mogli uputiti na našu adresu.” – rekla je Magdalena Vidaković – Gelenčir, direktorica Našičke razvojne agencije.

Pohvalu Gradu Našicama te Našičkoj razvojnoj agenciji uputio je Stjepan Ribić predsjednik uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje d.o.o. koji je istaknuo da zajedničkim snagama Našice efikasno i kvalitetno iskorištava EU fondove.

„Uistinu svjedočimo da je Osječko – baranjska županija zajedno sa svim općinama i gradovima jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj po broju povučenih sredstava iz EU fondova i po broju odobrenih projekata. Od 10,7 milijarda eura do današnjeg dana uspješno smo ugovorili 68% sredstava. 80% svih javnih investicija u Hrvatskoj se financiraju zahvaljujući sredstvima EU i to je jedan od velikih benefita koje Republika Hrvatska uživa od članstva u Europskoj uniji. Uistinu i sam Grad Našice svjedoči ovom dobrom trendu, jer vi ste dobili 90 milijuna kuna za obnovu i malog i velikog dvorca.

Tu je vaša razvojna agencija koja redovno radi na svim projektima, od prekogranične suradnje do projekta „Zaželi”. Ne može se više dogoditi da ministarstva objave natječaj za fondove EU a da Grad Našice i Agencija aktivno ne odgovore na taj natječaj, zbog toga upućujem sve pohvale i gradonačelniku i kolegama iz lokalne razvojne agencije.” – rekao je Stjepan Ribić predsjednik uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje d.o.o. koji je istaknuo – budite svi aktivni, a ne pasivni u povlačenju europskih sredstava.

Industrijska zona u Našicama, prema podatcima iz kataloga, trenutno broji 16 investitora i tek 7 slobodnih parcela. Cijena zemljišta iznosi cca55kn/m2 a komunalni doprinos iznosi 1 kn/m3.

Pročitajte još