Kamp FC Barcelone već drugu godinu za redom u Zagrebu, slijede Poreč i Slavonski Brod

nog25_6_1a

 

Prošli tjedan, u Zagrebu, na stadionu ”NK Hrvatski dragovoljac” završen je prvi ovogodišnji nogometni kamp, jednog od najtrofejnijeg i najpopularnijeg nogometnog kluba u svijetu – FC Barcelone. U rad kampa bilo je uključeno oko 150 djece iz Hrvatske te okolnih zemalja, a s njima je radilo deset trenera iz Hrvatske, uz stručno vodstvo četiri trenera iz 
La Masije – najpoznatije svjetske škole nogometa.

 

 nog25_6_2a

Polaznici kampa su kroz dva treninga dnevno, prema dobnim skupinama, prolazili kroz serije progresivnih vježbi koje su prilagođene stupnju njihovog razvoja, a sama FCB Escola je škola koja je bazirana na Barceloninoj nogometnoj filozofiji – koja djeluje po jedinstvenoj metodologiji, u kojoj se uz tehniku, usavršavaju i elementi taktike, bilo kroz igru ili određene vježbe prilagođene pojedinom uzrastu djece.

 nog25_6_3a

 

Kroz tjedan dana dječaci od 8-16 godina imali su priliku, osim nezaboravnog iskustva, naučiti mnogo toga što će im upotpuniti dosadašnja znanja i nogometna iskustva, a u konačnici im dati projekciju što znači rad i organizacija u velikom klubu kao što je 
FC Barcelona. Treneri iz La Masije: Isaac Guerrera Hernández, Miquel Olmo Fortea, Josepa Ramóna Olivé Díaza te Roberto Díaz te Julio Alberto Moreno (šef  FCB ESCOLA-e) bili su izrazito zadovoljni dobrom suradnjom te viđenim, a izrazili su i stav da će se dobra suradnja nastaviti i kroz naredne godine, kako bi mogli što bolje pratiti daljnji razvoj mladih talenata, a u konačnici i osigurati najtalentiranijima da odu na treninge podmlatka i u samu Barcelonu – novoizgrađenu La Masiju. 

 

 

nog25_6_4a
Budući da sam bio trener najmlađeg uzrasta, dječaka od sedam i osam godina (2004. i 2005. godišta), na drugi trening se priključio i jedan dječak (Leon) koji je 2008. godište, odnosno ima samo četiri godine, a talentom i vještinom se pokazao kao jedan od potencijalnih kandidata koje će FC Barcelona pratiti u narednom periodu te se svi nadamo da će zadovoljiti i ostale kriterije koji budu pred njega postavljeni, a u konačnici možda i izboriti svoje mjesto u FC Barceloni.

 

nog25_6_5a 

Kamp FC Barcelone je više od nogometa jer svim polaznicima, osim nogometnih vještina i vrijednosti pokušava usaditi i vrijednosti kao što su discipliniranost, Fair – play, a u sklopu toga i tolerancija prema suigračima, igračima suprotne ekipe, kao i prema trenerima te sucima.

U zadnje vrijeme u Hrvatskoj se pokreću veliki projekti jer strani klubovi te njihovi čelni ljudi prepoznaju kvalitetu i potencijal koji ovdje sigurno postoji, a isti samo treba biti pozitivno usmjeren. Drago mi je da sam drugu godinu za redom imao priliku biti dio ovog projekta i iskreno se nadam da će mnogi dječaci ostvariti svoje ”dječačke snove” na temelju talenta, rada i truda. Sljedeći tjedan na redu je Barcelonin kamp u Poreču, a tjedan iza i u Slavonskom Brodu , od 2. do 6. srpnja 2012. godine.

 Tekst: Mario Gajski

Slike: Lana Banely i Marijana Vuletić

Pročitajte još