Josip Lončar održao predavanje o pojavi španjolske gripe na području feričanačke Župe

U vijećnici Općine Feričanci jučer je predavanje pod nazivom „Pojava i žrtve španjolske gripe na području Župe Duha svetoga Feričanci 1918./1919.” održao Josip Lončar, magistar povijesti. Ispred Ogranka Matice hrvatske Feričanci koji je organizirao predavanje, nazočne je pozdravila Jasna Jurković. Temu i predavača predstavio je doktor znanosti Milan Vrbanus.

Josip Lončar prezentirao je dio svog istraživanja ove teme, koje je u obuhvatilo i područja Župe sv. Antuna Padovanskog u Našicama, Župe sv. Nikole u Podgoraču i Župe sv. Petra i Pavla u Koški. Istraživanje je proveo u okviru diplomskog rada na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. U uvodnom je dijelu govorio o pojavi pandemije koja se na svjetskoj pozornici pojavljuje u proljeće 1918.godine, a kao prvo žarište označen je vojni logor Funston u Kansasu (SAD). Tamo je kao nulti pacijent zabilježen kuhar Albert Gitchell, 4. ožujka 1918. godine.  Mutirani virus vojnim je brodovima stigao u Europu, gdje započelo njegovo naglo širenje u svjetskim razmjerima. Od tri vala širenja pandemije, najsmrtonosniji je bio onaj iz zime/proljeća 1919. godine.Prema većini autora, korijeni španjolske gripe bili su, pak, u kineskoj pokrajini Mandžuriji.

Nakon uvodnog dijela autor je govorio o pojavi pandemije u Hrvatskoj te prezentirao rezultate istraživanja provedenog u navedenim župama. Prema njegovom istraživanju, na navedenom području bilo je 359 žrtava, od čega je najviše preminulo u Podgoraču (155),  Našicama (125) i Feričancima (60), dok je na području župe  Koška bilo tek 19 žrtava.

Osobito zanimljiva bila je prezentacija poimeničnog popisa preminulih od španjolske gripe na području župe Feričanci, koji je u tiskanom obliku podijeljen prisutnim mještanima.

Izvor: Radio Našice

Pročitajte još