Jesenska škola tehničkih aktivnosti u Jelisavcu

tehnicka2
tehnicka2

Danas je u Jelisavcu u Osnovnoj školi „Ivana Brnjika Slovaka” održana „Jesenska škola tehničkih aktivnosti” za učenike škole. Organizatori ove zanimljive škole su bili Zajednica tehničke kulture Osječko – baranjske županije u suradnji s Zajednicom tehničke kulture Grada Našica i Osnovnom školom Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac. Održane su četiri radionice iz područja tehničke kulture, a cilj ove škole je bio animirati učenike da se bave tehnikom, stječu novo znanje iz područja tehnike te razvijaju nove vještine.

Ljerka Ćorković ravnateljica Osnovne škole Ivana Brnjika Slovaka je o ovoj radionici izjavila.

tehnicka1

„Danas je u našoj školi organizirana Jesenska škola tehničkih aktivnosti u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Osječko – baranjske županije i zajednicom tehničke kulture Grada Našica. Cilj aktivnosti je animirati učenike da bave tehnikom, stječu novo znanje iz područja tehnike i razvijaju nove vještine. Radionica traje tri školska sata za učenike od petog do osmog razreda i iz svakog razreda je po desetak učenika, osim šestog razreda iz kojeg sudjeluje 18 učenika. To su 4 različite radionice automatika, modelarstvo – izrada drvenih predmeta, upravljanje rotokopterima i 3D printanje i modeliranje.”

Zdenko Lovrić predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Našica je o ovim radionicama rekao.

tehnicka3

„Ovo je nastavak naših sad već jednogodišnjih aktivnosti s radionicama u kojima djecu upoznajemo s najnovijim tehničkim dostignućima programiranjem, robotikom kako bi popularizirali nove trendove koji su prisutni u svijetu. Ovakve radionice smo već imali u našičkim školama, a sad su dogovori i za Feričance tako da i škole u manjim mjestima dobiju uvid u nove tehnologije.”

Danijel Rakić tajnik zajednice tehničke kulture grada Osijeka i predavač automatike u centru tehničke kulture Osijek o radionici automatike je izjavio.

tehnicka4

„Na ovoj radionici automatike radimo programiranje mikroupravljača s Arduino platformom. Programira se u programskom jeziku C, odmah djeca upoznaju sintaksu tog programskog jezika. Osim programiranja djeca upoznaju jednostavne strujne krugove, čitanje shema, spajanja. Odmah nakon što nešto naprave i isprogramiraju imaju neki fizički dojam kako to izgleda i radi te zbog toga je ovo dosta atraktivna radionica.”

Ante Maras voditelj Centra za rad s mladima i EU projekata pri Zajednici tehničke kulture Osječko – Baranjske županije vodio je radionicu o modelarstvu o kojoj je rekao.

tehnicka5

„U radionici modelarstva se radi s Unimat 1 Basic strojevima koji su sigurni za rad s djecom. Što znači da se oni prilikom rezanja šperploče ne mogu ozlijediti. Radimo na način da prvo izrežemo šperploču u određene elemente koje kasnije koristeći drvofiks zalijepimo da bi dobili jednu cjelinu. Cilj je da djeca primjene metode rezanja, brušenja, piljenja i ljepljenja šperploče da bi na kraju sastavili jednu cjelinu, a danas je to konkretno jedna mala kućica koju mogu ponijeti kući i pokazati svojim roditeljima što su radili u izvan nastavnim aktivnostima.”

Renato Rašić predavač iz Zajednic Tehničke kulture grada Osijeka je vodio radionicu o 3D printanju i modeliranju koji je o sadržaju radionice rekao.

„Svrha je uputiti učenike u novu tehnologiju 3D printanja i radimo s programom 123D Design. Program je jako jednostavan tako da ga učenici mogu jako lagano naučiti. Danas radimo privjeske s njihovim imenima, kućice ili neke njihove maštovite radove. Na početku smo imali kratko predavanje o funkcijama 3D printera.”

U četvrtoj radionici su učenici upoznati s rotokopterima i kako daljinski upravljati rotokopterima na siguran način.

Mirko Košturjak tajnik Zajednice tehničke kulture Grada Našica je o aktivnostima Zajednice tehničke kulture Našice rekao:

tehnicka6

„Male škole tehnike proljetne, jesenske i zimske se u Našicama održavaju više godina, a po prvi puta smo sada u Jelisavcu. Do sada su već održane radionice u školama u Našicama, a pri osnovnoj školi „Dore Pejačević” Našice djeluje i centar tehničke kulture u kojima imamo šest vrsta radionica gdje imamo obuhvaćeno šezdesetak učenika. Do sada je već prošao određeni broj učenika kroz radionice, a mogu reći da imamo i određeni broj učenika iz Jelisavca koji dolaze na te radionice. Želja nam je obuhvatiti sve osnovne škole koje djeluju na području grada Našice, a isto tako i srednju školu. U njoj smo također od ove školske godine otvorili određene tehničke radionice.”

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2017/11mjesec/23/v1{/gallery}

bricks2016

Pročitajte još