Je li tjemenica zarazna i opasna za bebu?

Tjemenica ili seboreični dermatitis je upala kože koja se javlja kod novorođenčadi starih do 3 mjeseca. Češće se pojavljuje kod beba hranjenih adaptiranim mlijekom i kod beba s većom porođajnom tjelesnom težinom.

Zašto dolazi do pojave tjemenice?

Zbog pojačanog lučenja lojnih žlijezda dolazi do stvaranja ljuskica koje se najčešće pojavljuju na bebinoj glavi, točnije tjemenu. Često se pojavljuje kod novorođenčadi i traje dok se beba ne očisti od majčinih hormona. Ljuskice su često žućkaste i vrlo masne, no kako ne smetaju bebi uz malo dodatne njege vrlo brzo nestati. Mnogi se pitaju je li tjemenica zarazna i opasna za dijete? Tjemenica nije niti zarazna a isto tako nije niti opasna za vašu bebu, otkriva Mamin kutak. Tjemenicu biste trebali početi uklanjati odmah kada ju primijetite. U suprotnom ona se može početi širiti i zahvatiti cijelu bebinu glavu. Tjemenicu nemojte trgati jer je još slijepljena uz bebinu kožu. Trganjem tjemenice možete napravili ranice koje mogu biti pogodno tlo za razvoj brojnih bakterija.

Kako tretirati tjemenicu da što prije nestane?

Tretiranje tjemenice je najbolje nekoliko sati prije kupanja ili u večernjim satima. Borba s tjemenicom često ne zahtijeva odlazak liječniku, no postoje situacije u kojima biste se trebali obratiti liječniku. Ukoliko ni korištenje specijaliziranih pjena i šampona ne pomaže ili ako se tjemenica širi bez obzira na tretiranje svakako biste trebali posjetiti liječnika. Isto tako ako primijetite da su ljuskice mokre ili da ima sukrvice ili krvi na području zahvaćenom tjemenicom ili ništa ne pomaže kod uklanjanja tjemenice, a beba je starija od 4 mjeseca, svakako se obratite liječniku.

Izvor: Mamin kutak

Pročitajte još