Našice – Uđimo zajedno u Europsku uniju!

Našice - Uđimo zajedno u Europsku uniju!

Sutra u Hrvatskoj provodimo posljednji dan izvan Europe, dok ćemo se u ponedjeljak probuditi kao 28. europska članica. Nakon Slovenije, Hrvatska je druga zemlja bivše SFRJ koja će postati članica Europske unije.

 

Hrvatska se za članstvo u Europskoj Uniji prijavila 2003. godine, a službeni pregovori počeli su 3. listopada 2005., nakon što su početkom te godine odgođeni zbog stava haškog tužiteljstva o nedovoljnoj suradnji Republike Hrvatske s tim sudom. Krajem 2005. predviđeno je primanje Hrvatske u punopravno članstvo između 2008. i 2010, što je i bio cilj tadašnje hrvatske vlade. Međutim, zbog tadašnje situacije u EU, pridruživanje novih članica nije bilo moguće.

 

22. siječnja 2012. održan je Referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a prema službenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva građani Hrvatske glasali su za ulazak EU i to sa 66,27% glasova za i 33,13% glasova protiv. Na referendum je izašlo 43,51% birača. Nakon referenduma započeo je proces ratifikacije u parlamentima država članica. Posljednja je pristupni ugovor ratificirala Njemačka 16. svibnja 2013.

Slijedom svih tih događaja u ponedjeljak 1. srpnja Hrvatska službeno postaje punopravna članica Europske unije, što će mnogi hrvatski gradovi proslaviti posebnim programom.  Zagreb će, npr. imati posebnu regulaciju prometa povodom proslave, tako da, ako sutrašnji dan planirate provesti u našem glavnom gradu, budite spremni na velike prometne gužve.

 

Krešimir ŽagarKako nam je najavio gradonačelnik Krešimir Žagar ni Našice neće propustiti priliku zabilježiti taj povijesni trenutak za Hrvatsku i naš grad. „Pripremili smo se ispratiti Hrvatsku u Europu s bogatom gastronomskom ponudom naših udruga, koncertom tamburaške glazbe „Slavonija Band-a“, a tu vrstu glazbe smatram primjerenom za ulazak našeg grada i Slavonije u EU, te vatrometom koji će biti točka na i cijele proslave.‟ – najavio je gradonačelnik te dodao kako je „ovo jedinstveni događaj u povijesti države koji očekujemo posljednje 22 godine, što je bila i želja branitelja Domovinskog rata, od kojih su mnogi nažalost i živote izgubili ne dočekavši ovaj trenutak da budemo samostalna i neovisna članica EU.‟ Gradonačelnik Žagar je pozvao sve građane grada Našica da se pridruže proslavi i dočeku ulaska u Europsku uniju za koju se možemo nadati da će nam pružiti bolji život i da ćemo iskoristit sve dobre stvari koje nam ona nudi, ali da ćemo ju i mi kao država obogatiti.

 

U Našicama je povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju Grad Našice, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Našice, svojim građanima pripremio bogatu gastro-ponudu potpomognutu našičkim udrugama, koncert „Slavonija Band-a“ na središnjoj gradskoj pozornici kod dvorca obitelji Pejačević s početkom u 21,30 sati, te veliki vatromet u ponoć 30. lipnja 2013. godine.

proslava29 6 3a

Pročitajte još