Izvrstan projekt „E baš hoću biti poduzetnik”

„Mama, kupi mi šivaći stroj“ – upravo tako glasila je rečenica jednog učenika člana školske zadruge Marvac iz Levanjske Varoši koja je bila poticaj za razvoj projekta „E, baš hoću biti poduzetnik“ skraćenog naziva HobIT. Početak poduzetničkog putovanja za nastavnike iz triju osnovnih škola, a onda posljedično i za njihove učenike, počeo je još u kolovozu 2022. godine kada su provedene prve edukacije u sklopu projekta.

Od tada do sada, nastavnici su prošli kroz 3 ciklusa edukacija koje su uključivala teme inovativnog poduzetništva u zajednici, razvijanja poduzetničkih vještina i razvoj školskih ekoloških hortikulturnih vrtova.

Projekt je okupio partnere iz tri osnovne škole; Osnovnu školu „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Levanjske Varoši, Osnovnu školu „Antunovac“, Osnovnu školu „Šećerana“ te Zakladu Slagalica uz Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, Hrvatski savez učeničkih zadruga i Visoku školu za zeleni razvoj iz Norveške.

U tijeku je i postavljanje hortikulturnih vrtova u školama

„Drago mi je što smo okupili partnere koji svojim doprinosom mogu ojačati naše zajednice, ali i pokazati kako kroz inovativni pristup u odgoju i obrazovanju učenika možemo pokrenuti neke nove modele i prakse učenja.” – istaknula je Nataša Šego, ravnateljica škole iz Levanjske Varoši.

Projekt HobIT usmjeren je na unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno – obrazovnih radnika iz područja STEM-a, informacijsko – komunikacijskih tehnologija, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno – obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u osnovnim školama „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Levanjske Varoši, „Antunovac“ iz Antunovca i „Šećerana“ iz Belog Manastira. Kroz edukacije o poduzetništvu, trening za trenere „Pogledaj – Napravi – Pouči“ čiji sadržaj je prilagođen specifičnim potrebama zajednica, izradom demonstracijskih vrtova učeničkih zadruga te razvojem novih edukacijskih materijala ojačat će se kompetencije učitelja i drugih odgojno – obrazovnih radnika u području poduzetništva te osigurati prijenos i prilagodba metoda i praksi podučavanja poduzetništva u ruralnim sredinama.

Izrada novih edukacijskih materijala odnosi se na razvoj školskih ekoloških hortikulturnih vrtova i njihovo uključivanje u rad učeničkih zadruga te razvoj zadrugarstva kao važnog poduzetničkog modela prikladnog za osnovnoškolski odgojno – obrazovni program. Nastavnici triju škola, uz mentorsku podršku profesorica Oberman-Peterka, Delić i Perić s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, radili su na pripremi nastavnih materijala za blok sate koji uključuju razvoj poduzetničkih vještina, a u pripremi je i priručnik o razvoju školskih ekoloških hortikulturnih vrtova kojeg, kao praktični primjer primjene poduzetništva u školskim zadrugama, priprema profesorica Tolić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka. Nastavni materijali pripremljeni u sklopu projekta bit će prilagođeni učenicima s posebnim obrazovnim potrebama kao i nadarenim učenicima

U tijeku je i postavljanje hortikulturnih vrtova u školama koji uključuju izradu visokih gredica i sadnju sjemena različitih vrsta paprike i rajčice koje je uskoro spremno za presađivanje u novo izgrađene uzdignute vrtove.

Projekt „E, baš hoću biti poduzetnik“ podržan je sa 1.007.611,82 kuna financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EEA financijskog mehanizma. Cilj projekta je unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, IKT-a, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u osnovnim školama.

Pročitajte još