Izbori u Našicama protiču mirno – Do 12 sati oko 20% izlaznost

U Hrvatskoj, danas birači, na „parlamentarnom festivalu” mogu birati ljude za 10. saziv Hrvatskog sabora. Tako će izabrani 151 saborski zastupnik u slijedeće 4 godine svog mandata predstavljati volju hrvatskog naroda. Za ovo vrlo važno mjesto, kandidirao se veliki broj osoba te se po prosjeku za svaku stolicu u Saboru natječe čak 17 kandidata.

 

Birališta su otvorena u 7 sati, a  glasači će na izborna mjesta moći doći sve do 19 sati. Na ovim parlamentarnim izborima pravo glasa ima 3.860.000 birača na 6999 biračkih mjesta. Kako bi sve bilo kako treba, na biralištima je zaduženo 75 tisuća ljudi, dok su tu i 8500 promatrača.

Birači mogu zaokružiti stranku, ali i osobu koja će u tom slučaju koristiti preferencijski glas koji na taj način imati prednost. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Ova izborna godina, posebna je po mnogo čemu, a jedna od velikih razlika je i pridržavanja uputa stožera zbog pandemije korona virusa. Na biračkim mjestima svi koji izbore provode imaju na sebi maske, i sve se vrlo često dezinficira. Glasači pak ne moraju nositi maske, ali im na ulazu obavezno dezinficiraju ruke, a preporuka je i da nose svoje kemijske olovke. Ukoliko se pak maska nosi, za vrijeme dokazivanja identiteta osobnom kartom, potrebno ju je skinuti. U prostorije se ulazi jedan po jedan, a to je jedan od razloga što je na nekim mjestima malo veći red.

U IV. Izbornoj jedinici za sada je izlaznost oko 18%, ali se u narednim satima očekuje povećanje tog postotka. Kako smo saznali u Našicama sve protječe bez ikakvih problema ili incidenata i za sada se svi pridržavaju uputa.

Stric pivo

Pročitajte još