Istaknuti stručnjaci iz šumarskog sektora održali predavanje u Našicama

 

U sklopu 23. Dana slavonske šume danas su u našičkom hotelu održana dva predavanja – Potencijalna prijetnja karantenskih vrsta kukaca u hrvatskim šumama te Napredni drvni materijali za graditeljstvo – ojačane i stabilizirane hrastove drvene ploče.

Predavanja su održali mag.ing.silv. Andrija Jukić i izv.prof.dr.sc. Vjekoslav Živković. Riječi dobrodošlice uputio je Vlado Keglević, voditelj Uprave šuma Našice koji je naglasio kako bi ova tematika trebala zaintrigirati, ne samo šumarske stručnjake nazočne predavanju već i cjelokupnu javnost. Također, voditelj Keglević je srdačno pozvao sve okupljene te ih je pozvao da posjete i druga događanja u sklopu 23. Dana slavonske šume.

Šumarstvo u budućnosti očekuju brojni izazovi

Nazočne su pozdravili i Krešimir Žagar, direktor Sektora za šumarstvo i predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica, dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Josip Margaletić te predsjednica Hrvatske komore inženjera, šumarstva i drvne tehnologije Silvija Zec koja je istaknula kako se šumarstvo prilagođava klimatskim promjenama, a osvrnula se i s nekoliko riječi na Dane slavonske šume.

„Svi znamo što šuma znači za Slavoniju i što šumi znači Slavonija. Nažalost, nedavno su u naš fokus, ali i u fokus javnosti dospjele štete koje su se dogodile zbog olujnog nevremena – srećom, na našičkom području nije došlo do velikih problema. Međutim, u mnogim područjima, uključujući spačvanski bazen, dogodile su se izuzetno velike i nezapamćene štete. To znači da će šumarska struka imati još puno posla oko uklanjanja drvne mase koji je jako zahtjevan i vrlo opasan posao, a očekuje nas i dugogodišnja obnova.

Dobro je da se u ovakvim prigodama, uz podršku mjesta koji žive od šume i šumarstva, govori o tim temama – da se govori o šumarstvu te da se vidi cjelokupna problematika šumarstva. Izazov je sve veći zbog klimatskih nepogoda i njihovih posljedica, a opet se od šume očekuje i velika pomoć u njihovom ublažavanju tako da moramo svi skupa poraditi na tome.” – izjavila je predsjednica Zec zaključivši kako su Dani slavonske šume izvrsna prigoda da se javnost informira o svim izazovima koje šumarstvo očekuje u budućnosti.

Andrija Jukić, stručni suradnik na Hrvatskom šumarskom institutu održao je predavanje o karantenskim organizmima kao i o programu posebnog nadzora koji se bavi njima. „Mi trenutno pratimo 16 karantenskih organizama, a od toga je samo jedan prisutan u Hrvatskoj dok se ostali budno prate kako se ne bi pojavili na našem području i učinili velike štete. Izdvojio bih Azijsku strizibubu koja je prisutna u Biogradu, a napada zdrava i vitalna stabla te uzrokuje njihovu propast.” – izjavio je, između ostalog, Jukić.

Pročitajte još