Hrvoje Šimić sudjelovao u Splitu na konferenciji „Snažnija Europa: Sigurnost i obrana Unije i Zapadnog Balkana”

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko kao potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a zadužena za koordinaciju vanjske politike s članovima EPP-a u parlamentarnim skupštinama Vijeća Europe, OESS-a i NATO-a organizirala je u Splitu konfrerenciju na temu “A stronger Europe: Security and defence of the Union and the Western Balkans” („Snažnija Europa: Sigurnost i obrana Unije i Zapadnog Balkana”).

Na konferenciji se raspravljalo i o utjecaju rata u Ukrajini na problematiku stabilnosti u našem okruženju

EPP predstavlja najveću i najstariju političku grupu Europskog parlamenta ,a u sklopu koje djeluje i Hrvatska demokratska zajednica.

Konferenciji su uz organizatore i izlagače iz Europskog parlamenta te stručnjake iz područja sigurnosti, sudjelovali i naši europarlamentarci iz grupacije EPP Sunčana Glavak i Karlo Ressler, ministar obrane Mario Banožić, državni tajnici Frano Matušić i Tonči Glavina, župan Splitsko – dalmatinske županije Blaženko Boban, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader te saborski zastupnici Zdravka Bušić, Marijana Balić, Andro Krstulović Opara, Jure Brkan, Radoje Vidović, Nevenko Barbarić i Hrvoje Šimić, član izaslanstva u OESS-u.

Na konferenciji se, među ostalim, raspravljalo o utjecaju rata u Ukrajini na problematiku stabilnosti u našem okruženju, ali i na širem području zapadnog Balkana. Istaknuta je stabilizacijska i strateška uloga Republike Hrvatske u ovom dijelu Europe i nužnost za nastavak reformi u svim pripadajućim zemljama. Radi se o cjelovitim reformama koje vode u prilagodbu za daljnje proširenje Europske unije. Samo tako se može osigurati i očekivati dugoročna stabilnost na području cijele Europe i jedino moguće sigurno rješenje. Zaključeno je da je inicijativa za održavanjem ove konferencije opravdala svoj cilj te da se ovakvi sastanci i konferencije, u sličnom sastavu, trebaju nastaviti i dalje održavati.

Pročitajte još