Hrvoje Šimić sudjelovao na sastanku Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Kanada s izaslanstvom kanadskog parlamenta na čelu s predsjednikom Senata Georgeom J. Fureyem

Voditelj Skupine Marin Lerotić izrazio je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim bilateralnim odnosima Hrvatske i kanade, naglasivši kako mu je iznimno drago što je na čelu skupine koja je jedna od najbrojnijih u Saboru.

“Posljednjih 30 godina, od uspostavljanja diplomatskih odnosa Hrvatske i Kanade, obilježava dobro partnerstvo i čvrsta povezanost naših zemalja.” rekao je Lerotić. Zahvalio je na financijskoj pomoći koju je Kanada uputila nakon potresa koji su pogodili Hrvatsku. Govoreći o gospodarskoj suradnji, drži kako veliki potencijal leži u informacijskim tehnologijama i znanosti, a osvrnuo se i na sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između EU-a i Kanade – CETA, koji daje priliku za jačanje robne razmjene. Kao perspektivnu granu suradnje vidi brodogradnju i suradnju hrvatskog brodogradilišta 3. Maj s kanadskom tvrtkom kojoj su do sada isporučili tri broda.

Predsjednik Senata George J. Furey također je potvrdio dobre odnose dviju zemalja, bez otvorenih pitanja. Istaknuo je brojnu zajednicu Hrvata koji žive u Kanadi. Izrazio je zahvalnost što je Hrvatska među prvim zemljama potpisala sporazum CETA.  

Dužnosnici su razmijenili mišljenja o ljudskim pravima, ravnopravnosti spolova, energetskoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te suradnji u turizmu. Istaknuli su važnost parlamentarne suradnje i njenog daljnjeg intenziviranja kroz međusobne posjete.

Zastupnici Marko Pavić, Andro Krstulović Opara, Katica Glamuzina, Vladimir Bilek i Hrvoje Šimić u petak su nazočili u saboru,kao dio hrvatskog izaslanstva na službenom i radnom ručku koji je u čast delegacije iz Kanade organizirao potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner

Pročitajte još