Hrvoje Šimić i Davor Bernardić sudjeluju na godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a u Birminghamu

Voditelj i član izaslanstva Hrvatskoga sabora u PS OESS-a Davor Bernardić i Hrvoje Šimić sudjeluju u radu 29. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a od 2. do 6. srpnja 2022. u Birminghamu, Ujedinjenom Kraljevstvu. Zasjedanje je otvoreno na Plenarnoj sjednici pozivima čelnika OESS-a i dužnosnika domaćina da se okonča rat u Ukrajini uz puno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.


Obraćajući se gotovo 250 parlamentaraca okupljenih na događaju, govornici su na uvodnom plenarnom zasjedanju osudili invaziju Ruske Federacije, podijelili svoja zapažanja iz posjeta Ukrajini i susreta s ukrajinskim izbjeglicama, te pozvali na potpune istrage i odgovornost za navodne ratne zločine i zvjerstva.

U svom govoru, predsjednica Parlamentarne skupštine OESS-a Margareta Cederfelt (Švedska) istaknula je posjet u ponedjeljak Kijevu, Buchi i Irpinu – mjestima nekih od najgorih nasilja u ruskom ratu protiv Ukrajine. Opisala je razaranja kojima je svjedočila te izrazila žaljenje što će u ratu i dalje stradati još mnogo nevinih ljudi. “Našim dragim prijateljima u ukrajinskom izaslanstvu,” rekla je, “moja poruka je jasna: mi smo uz vas. Nastavit ćemo braniti vaše pravo da živite u miru.”

Stajalište PS OESS-a dosljedno je od početka neprijateljstava u Ukrajini 2014.

„Osudili smo nezakonitu aneksiju Krima i grada Sevastopolja od početka vojnog sukoba u istočnoj Ukrajini. Konzistentno smo apelirali na rješavanje sukoba kroz potpunu i dobronamjernu provedbu sporazuma iz Minska.”

Nakon uvodnih govora, Plenarna sjednica je pristupila razmatranju dopunske točke „Agresijski rat Ruske Federacije protiv Ukrajine i njenog naroda i njena prijetnja sigurnosti u cijeloj regiji OESS-a“. Glavni pokrovitelji su Vilija Aleknaite Abramikiene (Litva), Mykyta Poturaiev (Ukrajina) i Roger Wicker (Sjedinjene Države), rezolucija je usvojena s nekoliko amandmana. Najveći događaj u kalendaru Skupštine, Godišnje zasjedanje 2022., prvo je koje će se održati nakon tri godine zbog pandemije COVID-19 i prvi je put u gotovo dva desetljeća da je britanski parlament domaćin događaja.

Stric pivo

Pročitajte još