Hrvoje Šimić i Davor Bernardić sastali se u Zagrebu s predsjednicom Parlamentarne skupštine OESS-a Margaretom Cederfelt

Uoči Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme članovi hrvatske delegacije u Parlamentarnoj skupštini OESS-a (PS OESS-a) Hrvoje Šimić i Davor Bernardić sastali su se u Zagrebu s predsjednicom PS OESS-a Margaretom Cederfelt. Švedska parlamentarka već je šest mandata, tri mandata je voditeljica nacionalne delegacije u PS OESS-a gdje je ljetos reizabrana za predsjednicu.

Tijekom sastanka razmijenjena su stajališta i sugestije vezane uz smjer djelovanja i aktivnosti PS OESS-a. Predsjednica Cederfelt se zahvalila hrvatskoj delegaciji za sudjelovanje na svim statutarnim događajima te promatračkim misijama kao i videokonferencijama. Izrazila je zadovoljstvo što je i za vrijeme pandemije Parlamentarna skupština neprekidno bila aktivna i bavila se aktualnim temama i zadaćama iz područja OESS-a.

Najnovija deklaracija PS OESS-a najoštrije osuđuje ruski agresorski rat protiv Ukrajine

Oko situacije u Ukrajini Cederfelt, Bernardić i Šimić dijele solidarnost svakodnevno s milijunima Ukrajinaca koji su na meti ruske agresije. Također izražavaju potpunu potporu Ukrajini i njenoj neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njezinih međunarodno priznatih granica. Predsjednica Cederfelt podsjetila je da PS OESS-a od 2014. osuđuje rusku aneksiju Krima kao javno i grubo kršenje Završnog akta iz Helsinkija.

Sugovornici su se složili da najnovija deklaracija PS OESS-a, usvojena ljetos u Birminghamu, najoštrije osuđuje ruski agresorski rat protiv Ukrajine te da parlamentarci iz cijele regije OESS-a trebaju i žele nastaviti braniti zajedničke vrijednosti u nacionalnim parlamentima i s nacionalnim vladama.

Pročitajte još