Hrvatska zajednica županija primjer potpore radu regionalne samouprave

zupanija1
zupanija1
Izborna sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija, nacionalne udruge svih županija i Grada Zagreba, održana je 24. studenoga 2017. godine, a nazočni su bili hrvatski župani, njihovi zamjenici, članovi županijskih skupština i županijski pročelnici, kojima je ovo bio prvi zajednički susret nakon lokalnih izbora. U ime Osječko-baranjske županije na sjednici su bili župan Ivan Anušić, zamjenik župana Petar Lagator i tajnik Županije Ivan Hampovčan. 
Sjednicu je otvorio predsjednik HZŽ-a, šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji je govorio o radu Zajednice za razdoblje od travnja do studenoga 2017. godine. – Zajedničkim naporima pozicionirali smo Hrvatsku zajednicu županija kao nezaobilaznog dionika u oblikovanju i provođenju javnih politika na lokalnoj i regionalnoj razini, a zahvaljujući djelovanju naših radnih skupina podigli smo rad na jednu višu razinu i uspostavili neformalnu mrežu stručnjaka, koja danas čini snažan temelj aktivnosti Zajednice – rekao je Pauk te podsjetio okupljene kako je suradnja HZŽ-a i ministarstava oko ključnih pitanja bila na zavidnoj razini. 
zupanija2
Župan Pauk pohvalio je odnos HZŽ-a s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, prilikom čega je najavio sljedeći zajednički sastanak koji će se početkom prosinca održati u Šibeniku. Jedna od važnih tema susreta bit će i prva prilika Republike Hrvatske za sudjelovanjem u stvaranju nove financijske perspektive Europske unije, koja države članice EU čeka nakon 2020. godine. Upravo zbog te prilike i boljeg razumijevanja i uvida u potrebe i prava građana u svim dijelovima Hrvatske, Hrvatska zajednica županija može biti snažan i relevantan partner Vladi u programiranju operativnih programa za sljedeće financijsko razdoblje. 
– Hrvatska zajednica županija proteklih se godina dokazala kao izvrsno mjesto za razmjenu iskustava župana, za iznošenje i širenje primjera dobre prakse te zajedničko rješavanje problema, i to bez obzira na političku pripadnost župana. HZŽ je tako postala središnja udruga u promicanju rada cjelokupne regionalne samouprave te u poticanju i potpori gospodarskog i društvenog razvitka svih županija. Važno je stoga i dalje zauzimati zajedničke stavove u postizanju ciljeva koji su u interesu svih građana Hrvatske, jer tako ujedinjeni predstavljamo i snagu koja može i uspijeva skrenuti pozornost javnosti i institucija na događanja na terenu, na izazove s kojima se svakodnevno susrećemo u jedinicama regionalne samouprave. Zahvaljujući takvom radu postižemo zavidne rezultate i u međunarodnoj suradnji, a osobito na projektima usmjerenima prema fondovima Europske Unije – ističe župan Anušić. 
U nastavku sjednice održan je izbor za predsjednika i potpredsjednika, koji će na čelu Hrvatske zajednice županija biti do 2019. godine. Za predsjednika HZŽ-a jednoglasno je izabran Goran Pauk, dok je za njegovog zamjenika izabran Valter Flego, župan Istarske županije. Predsjednik HZŽ-a zahvalio se na podršci svih župana, a između ostaloga najavio je kako Hrvatska zajednica županija nastaviti raditi na postizanju dugogodišnjeg zajedničkog cilja, odnosno dosljednoj provedbi funkcijske i fiskalne decentralizacije. 

bricks2016

Pročitajte još