HANDBALL TALKS konferencija o rukometu u Našicama privukla je velik broj ljubitelja sporta

S panelom „Rukomet – jučer, danas, sutra“ završena je druga po redu HANDBALL TALKS konferencija u Našicama u organizaciji najpoznatijeg regionalnog rukometnog portala Balkan-Handball i RK Nexe.

Veliki treneri Lino Červar, Kasim Kamenica i Veselin Vujović dali su svoj osvrt na to kako će se rukomet razvijati, koji su trenutačno najveći problemi, što misle o rukometnim pravilima, nedostaje li magije u rukometu, ali i kako bi trebali izgledati treninzi i rukometna igra u budućnosti.

„Rukomet je 1997. godine donošenjem pravila o izvođenju centra doživio potpunu transformaciju i postao jedan drugi sport, brži i atraktivniji s mnogim detaljima koji su unapređivali našu igru. No i na ovoj konferenciji imali smo priliku čuti da su treneri i dalje nezadovoljni s pravilima koja vladaju, ta uloga sudaca u utakmici koji smatraju da su iznad trenera i igrača stvara problem u rukometu kojeg nema u drugim sportovima. Na globalnom planu rukomet je pomalo zakazao, nema novih zvijezda, nemamo protok mladih igrača.“ – rekao je Kasim Kamenica, savjetnik Uprave RK Nexe za trenersku struku.

“U rukometu jedino suci vide da li je gol ili nije ili je li crveni karton ili nije”

Na temu o rukometnim pravilima i suđenju nadovezao se i Veselin Vujović, koji se prije nekoliko dana vratio iz Irana gdje je izbornik rukometaša.

„Kad god nešto progovorim o toj temi mene uvijek zveknu s pet tisuća eura kazne, sad ako hoćete da nešto kažem dajte pet tisuća eura i ja ću reći“, kroz smijeh je rekao Vujović i nastavio: „Pad rukometa je počeo raspadom bivše države, to je jasno. Ja ne znam nijednog političara iz Danske ili Švicarske, ali svi mi znamo tko su Plenković ili Vučić i sve nam se vrti oko politike u našim državama, a nijedan predsjednik nije pozvao Rukometni savez Hrvatske i pitao što vam treba da u narednih deset godina napravite nešto i koliko je to novaca. Sad smo u poziciji da je kod drugih sportova sve transparentno, a u rukometu jedino suci vide da li je gol ili nije ili je li crveni karton ili nije.“ – komentirao je Vujović.

Lino Červar, trener i bivši izbornik hrvatske rukometne reprezentacije na je panelu ispričao što je u posljednje vrijeme radio, odnosno otkrio je da je završio s pisanjem knjige.

„Drago mi je da sam mogao nakon 50 godina rada dati svoje mišljenje, jer svaki stav je podložan provjeri tako i moj. Knjiga je jedinstvena, nije se još na tržištu pojavila takva, intrigantna je i izazovna i mislim da će imati velik odjek na karijeru trenera u Hrvatskoj i u svijetu. Stvarno sam napisao ono što mislim i to je proizvod jednog posla koji sam cijeli život volio i od početka sam znao da će se moj život svesti na dvije ljubavi – obitelj i rukomet. Nisam sebe štedio, ali ni igrače.“ – rekao je Lino Červar.

Spomenula se i slavna generacija igrača iz 2003. godine

„Generacija Balića, Zrnića, Vorija… bila je zadnja u Europi koja je postala svjetskim i olimpijskim prvakom. Percipirani kao luzeri postali su prvaci svijeta i olimpijski pobjednici i posijali sjeme za novi rukomet. Metaloplastika je isto pokazala jedan proaktivni rukomet, nisu se branili već napadali. Oni su isto utrli put. E ta generacija Balića i njegovih suigrača je pokazala da ako imaš informativnu rukometnu komponentu i rukometno si pismen možeš umom i karakterom pobijediti mišiće u igri, reprezentaciju koja je apsolutni favorit. Novo vrijeme nameće da radimo na umu. Treba se trenirati igrače da ubrzaju mentalnu vještinu, ali i da ju istovremeno pretvore u motorički zadatak.“ – objasnio je Červar kako bi trebali izgledati treninzi budućih rukometaša.

Uz ovaj panel održala su se još dva – „Rukomet u medijima – Zašto nas ima/nema“ i „Nove generacije – novi pristup“.

Inače, prvog dana konferencije održan je i panel „NEXE 2.0“ na kojem su sudjelovali Josip Ergović (predsjednik), Vedran Zrnić (sportski direktor) i Igor Bušljeta (izvršni direktor). Na tom je panelu bilo riječi o ciljevima RK Nexe, razvoju prepoznatljivosti kluba i sportskim uspjesima.

„Više je ciljeva, no dugoročni je izgradnja sportske dvorane. Planiramo izgraditi veliku sportsku dvoranu za 4000 ljudi. Dvorana je simbol Nexea budućnosti. Imati takvu dvoranu u Hrvatskoj je veliko bogatstvo, bit će u gradskom vlasništvu i za sve druge namjene i projekt je u početnoj fazi izrade. Sva dokumentacija će biti gotova u prvoj polovici 2024. Značit će to puno za Našice i okolicu. Pored dvorane će biti i teniski tereni, gradio bi se i bazen, atletska staza s nogometnim terenom, a moguća je i gradnja hotela.“ – rekao je Josip Ergović.

Pročitajte još