Gradonačelnik ugostio predstavnike Udruge branitelja Domovinskoga rata Ina-Naftaplin KVIN

Gradonačelnik Krešimir Kašuba danas je u Gradskoj upravi ugostio predstavnike Udruge branitelja Domovinskoga rata Ina-Naftaplin KVIN koji kroz učioničku i terensku nastavu provode projekt „Da se ne zaboravi“ u osnovnim školama s ciljem promicanja vrijednosti, istine i očuvanja digniteta Domovinskog rata kod djece i mladih te povećanje znanja i zanimanja novih naraštaja o Domovinskom ratu na slavonskim ratištima. Projekt je odobren od Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva hrvatskih branitelja RH.

Educiraju mlade o zbivanjima u Domovinskom ratu

Gradonačelnik Krešimir Kašuba istaknuo je kako mu je bila posebna čast ugostiti licencirane predavače, bivše pripadnike specijalne policije i Hrvatske vojske, sudionike povijesnih događanja koji educiraju učenike osnovnih škola našičkog područja o zbivanjima tijekom Domovinskog rata na području Slavonije, odnosno Hrvatske.

“Posebna čast mi je danas bila ugostiti u Gradskoj upravi glavnog tajnika Udruge branitelja Ina-Naftaplin KVIN i voditelja projekta „Da se ne zaboravi“ Ivicu Kovačevića, ratnog zapovjednika Specijalne jedinice policije Mirka Horvatina i pričuvnog bojnika HV-a, dragovoljca Domovinskog rata Nikolu Masnikosu, članove Udruge koja promiče istinu o Domovinskom ratu. Ono što uvijek naglašavam da je važno, to je edukacija naše djece i mladeži. Educiranje o istini Domovinskog rata na jedan primjeren način i to prije svega u našem mjestu u Našicama, ali i raspadu bivše države Jugoslavije. Važno je educiranje mladih o žrtvi koja je podnesena kako bi danas živjeli u suverenoj, slobodnoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj kao i odavanje počast našim braniteljima koji su u to vrijeme dali ono najvrjednije, a to su vlastiti životi.” – izjavio je Krešimir Kašuba te naglasio kako će s popuštanjem mjera, u dogovoru s KVIN-om, na terenskoj nastavi volontirati i Gradski savjet mladih Grada Našica kao savjetodavno tijelo Gradskog vijeća Grada Našica.

Suradnja i s Biciklističkim klubom Našice

Ivica Kovačević, glavni tajnik Udruge branitelja Ina-Naftaplin KVINi voditelj projekta „Da se ne zaboravi“ rekao je kako su ove školske godine zbog epidemioloških mjera provodili samo učioničku nastavu.

“Ovaj prijem je priznanje našem radu i želja gradonačelnika za suradnjom s našom Udrugom i projektom u cilju nastavka promicanja istine o Domovinskom ratu. Ova školska godina je bila specifična zbog koronavirusa, stoga smo provodili samo učioničku nastavu „Uvod u Domovinski rat“ i „Rat u Našicama i našičkom kraju“ u tri razreda OŠ Dore Pejačević Našice. Također smo uspjeli u listopadu, u suradnji s Biciklističkim klubom Našice, održati edukativnu tribinu u sklopu memorijalnog maratona „Sjećanje na Vukovar“.” – izjavio je Ivica Kovačević.

Provodi se i terenska nastava

Mirko Horvatin ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije „Barun“ PU Krapinsko – zagorske, umirovljeni general bojnik istaknuo je kako su prilikom provođenja projekta djeca jako motivirana i puna pitanja o događajima vezanim uz Domovinski rat.

“Ove školske godine smo obišli Osnovnu školu Dore Pejačević i učenicima osmih razreda održali predavanje i prezentirali projekt koji provodimo radi edukacije mladih o Domovinskom ratu. Djeca su najzahvalniji slušatelji, postavljaju brojna pitanja po završetku naše prezentacije građe i događaja koji su bili u tom vremenskom razdoblju. Uključuju se u raspravu i zaista ih zanima što se događalo tih dana. U sklopu projekta, osim učioničkog predavanja provodi se i praktički dio, odlazak na teren i sama mjesta događaja tih nesretnih ratnih godina gdje možemo djeci ispričati što se to događalo i na koji način se obranila Hrvatska, područje Našica i okolna mjesta. No, ove godine je terenska nastava izostala. I nama sudionicima teško se vraćati na ta mjesta, uvijek prevladaju emocije, sjetimo se onih koji nisu dočekali ova vremena i koji su dali svoje živote za Hrvatsku. Unatoč tome, smatramo obavezu nas sudionika tih događanja, prenositi istinu na mlade kako se ne bi zaboravila žrtva i ono što smo ostvarili u Domovinskom ratu.” – izjavio je Mirko Horvatin.

Predavači bili aktivni sudionici Domovinskog rata

Nikola Masnikosa, pričuvni bojnik HV-a, dragovoljac Domovinskog rata također je naglasio kako kao aktivni sudionici Domovinskog rata prenose svoja iskustva djeci.

“Sedmi i osmi razredi u sklopu redovne nastave iz povijesti uče o Domovinskom ratu, a mi im surađujući sa školama, kao aktivni sudionici Domovinskog rata prenosimo svoja iskustva. Educiramo djecu već deset godina, imamo jako pozitivna iskustva i djeca nas pozorno slušaju. Zadovoljni smo što smo integrirani u društvo kao pričuvni časnici. Nadamo se kako će uskoro i ovo vrijeme s koronavirusom završiti kako bi mogli voditi djecu i na terensku nastavu.” – izjavio je Nikola Masnikosa.

Pročitajte još