Gradonačelnik Kašuba potpisao ugovore s udrugama u kulturi

Danas su u uredu gradonačelnika Grada Našica Krešimira Kašube potpisani ugovori o sufinanciranju programa, projekata i manifestacija u kulturi za 2024. godinu između Grada Našica i udruga iz područja kulture. Tako će se na području kulture financirati redovna djelatnost udruga, očuvanje tradicije, običaja i baštine te razvoj svijesti o kulturno – etnografskom blogu, sudjelovanje na gradskim manifestacijama, glazbeno – scenske i plesne aktivnosti te ostale kulturne manifestacije.

Tako je odobreno sufinanciranje sljedećim udrugama: SKUU „Franjo Strapač” Markovac Našički, HKD-u Lisinski, Tamburaškom društvu „Dora Pejačević” Našice, Gradskoj glazbi Našice, HKD-u „Vukojevci”, Matici umirovljenika Hrvatske – Gradskoj udruzi umirovljenika u Našicama, Udruzi za hrvatsku povjesnicu u Našicama, SKUUD-u „Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac, Ogranku Matice hrvatske u Našicama, Centru za ruralni razvoj Slavonije, Udruzi za kulturu življenja Našica „DarNa” te KUD-u „Tamburica” Velimirovac.

Osigurana značajna sredstva

Gradonačelnik Krešimir Kašuba ovom je prilikom zahvalio svima na dugogodišnjem radu i promicanju kulture i sporta Našicama. Istaknuo je entuzijazam članova ovih Udruga koji su pomaknuli Našice visoko na ljestvici hrvatske kulturne scene.

„Danas smo potpisali vrijedne ugovore namijenjene za sve naše udruge u kulturi. Ponosni smo na činjenicu da imamo 13 udruga koje djeluju u području kulture od ukupno stotinjak udruga u Gradu Našicama i želim naglasiti da su predsjednici i predsjednice ovih udruga, te njihovi članovi istinski promotori našeg grada. U ime Grada Našica želim se zahvaliti svim članovima udruga na njihovoj predanosti i radu, posebno na promicanju kulturnih vrijednosti među našom djecom i sugrađanima. Grad Našice je putem natječaja i donacija osigurao 21.240,00 eura za udruge u kulturi, dodatnih 10 tisuća eura putem javnog poziva te 1500 eura za hitne slučajeve. Našice je prepoznato na nacionalnoj razini zbog svoje podrške kulturnom djelovanju i sufinanciranju udruga. Uz njihovu podršku ostvarujemo našu temeljnu strategiju – poboljšanje kvalitete života u Našicama, zadržavanje mladih te privlačenje onih koji su iz različitih razloga morali napustiti naš grad.

U protekle dvije godine intenzivno radimo na kulturnoj i turističkoj priči u Našicama, gdje ove udruge igraju ključnu ulogu. Također smo nedavno imali čast ugostiti premijera Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića, koji je osobno vidio uložena sredstva, sredstva dobivena iz EU fondova koja su pristigla zahvaljujući, između ostalog, lobiranju naše Vlade. Treba svakako istaknuti kako smo promijenili vizuru Grada Našica, a ove udruge su igrale ključnu ulogu u tom procesu. Uskoro će Veliki dvorac biti otvoren u punom sjaju i on će biti temelj naše kulturne priče, odražavajući bogatu povijest grada grofova.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba još jednom se zahvalivši udrugama na njihovim aktivnostima.

Zajednički cilj je promocija Grada Našica

Predsjednik HKD-a Lisinski Miroslav Šarić istaknuo je kako su sve udruge u ovom gradu isprepletene s jasnim ciljem, a to je promocija grada Našica.

„U ime Hrvatskog kulturnog društva Lisinski Našice, s ostalim udrugama koje su danas bile na potpisivanju ugovora, želim izraziti iskrenu zahvalnost Gradu Našicama i našem gradonačelniku Krešimiru Kašubi što prepoznaju napore i trud svih udruga u kulturi. Često se dogodi da kultura bude stavljena na marginu, iako može donijeti mnogo kao osnova za različite turističke manifestacije i promociju našeg grada. Ove godine Hrvatsko kulturno društvo Lisinski Našice slavi 135. obljetnicu, što nas čini drugim najstarijim društvom u gradu. Dakle, HKD Lisinski već 135 godina promovira kulturnu i tradicijsku baštinu našeg grada i zavičaja, a planiramo nastaviti s tim radom i u budućnosti.” – zaključio je predsjednik Šarić.

Nakon potpisivanja ugovora s Gradom Našicama, trenerica Našičkih mažoretkinja „Dora” Nikolina Pavlović je istaknula kako Grad Našice zaista zaslužuje titulu Grada kulture. „Osjećam veliku sreću i ponos što Gradska glazba i Našičke mažoretkinje uspješno promoviraju ime našeg grada, kako unutar Hrvatske, tako i diljem Europe. Bez podrške naši uspjesi ne bi bili mogući stoga se ovim putem želim zahvaliti Gradu Našicama što je prepoznao naš rad i što je odlučio podržati nas potpisivanjem ugovora te dodjelom financijskih sredstava za daljnji razvoj našeg društva. Ova potpora će nam omogućiti da nastavimo svoje aktivnosti i postignemo još veće uspjehe u budućnosti.” – rekla je Pavlović. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još