Građani poštivali mjere samoizolacije

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske tijekom vikenda, ova Policijska uprava nije evidentirala niti jednu dojavu građana o kršenju mjera samoizolacije. Policija je tijekom vikenda na području Osječko – baranjske županije obavila 93 provjere pridržavanja mjera samoizolacije građana i utvrdili da nije bilo kršenja mjera.

Svim građanima skrećemo pažnju na važnost pridržavanja mjera samoizolacije radi očuvanja vlastitog zdravlja i zdravlja cjelokupne zajednice. Osobe kojima je određena mjera samoizolacije, dužni su se ponašati sukladno uputama koje su dobili. Sve sumnje o kršenju mjera samoizolacije možete prijaviti pozivom na 192 ili putem aplikacije za e-dojave.

 

Ukrao gorivo iz cisterne

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 54-godišnji hrvatski državljanin u periodu od početka siječnja do kraja ožujka 2020. u Osijeku iz više desetaka plombiranih cisterni ukrao nekoliko tisuća litara dizel goriva. Tvrtki je nastala materijalna šteta veća od 15 000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

 

Palio suhu travu i aktivirao ručnu bombu

Jučer, 19. travnja, oko 14,30 sati u Bistrincima, prilikom čišćenja dvorišta svoje obiteljske kuće 56-godišnjak palio je suhu travu i sakupljeno sekundarno željezo. U jednom trenutku aktivirao je ručnu bombu M-52 koja se nalazila u zemlji i pepelu na način da je vilama izvukao osigurač iz bombe. Tom prilikom 56-godišnjak je zadobio ozljede te je prevezen u Klinički bolnički centar Osijek gdje je zadržan na liječenju.

 

Dragovoljna predaja minsko – ekslozivnih sredstava

Dolaskom ljepših dana započela je sezona radova oko kuća a samim tim i radovi na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina. Ovom priliko podsjećamo građane da akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“ još traje. Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak.

 

U subotu, 18. travnja, u Osijeku, 38-godišnja hrvatska državljanka prilikom čišćenja zemljišta i kuće pronašla je više različitog oružja i bombi. Građanka je dragovoljno predala jednu protuoklopnu minu TMA 3, tri projektila za protuzračni top call. 20 mm, sedam ručnih bombi M75, jedna ručna bomba M50 P3, 965 komada streljiva 7,62×39 mm, 680 komada streljiva 7,62×54 mm, 110 komada streljiva 7,9 mm, 32 komada lovačkih patrona 16 mm, jednu pušku ručne izrade call.16 mm, jednu kuburu ručne izrade call. 16 mm, jednu pušku M48 i jednu strojnicu NET648. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave osječko – baranjske minsko – eksplozivne sredstva je na siguran način izuzeo.

 

Pozivamo građane, koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo Vas da takva sredstva ne donosite u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja. O namjeri predaje obavijeste nas na broj 192 ili osobno u najbližoj policijskoj postaji. Poslat ćemo stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

 

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su dvije prometne nesreće. U jednoj prometnoj nesreći jedna je osoba zadobila lake tjelesne ozljede, dok je druga prometna nesreća za posljedicu imala materijalnu štetu. Prometne nesreće su se dogodile na području Osijeka.

Pročitajte još