Našice – Geometrijska škola Stanka Bilinskog

lin1a

lin1a

U SŠ Isidora Kršnjavoga Našice 11. travnja 2015. održana je  5. geometrijska škola Stanka Bilinskog. Geometrijska škola u Našicama dobila je ime po akademiku i matematičaru dr.sc. Stanku Bilinskom, koji je rođen u Našicama 22. travnja 1909. godine. Osnovana je 16. travnja 2011. u SŠ Isidora Kršnjavoga Našice u svrhu poticanja i proširivanja znanja iz geometrije te popularizaciju matematičke znanosti. Glavni organizator Geometrijske škole je SŠ Isidora Kršnjavoga Našice, a suorganizatori su Zavičajni muzej Našice i Udruga za hrvatsku povjesnicu Našice. Sponzori su Grad Našice i dr. sc. Vanda Bilinski, kći Stanka Bilinskog. Svake godine u školskoj aleji zavičajnika pred bistu Stanka Bilinskog predstavnici organizatora polažu cvijeće.

 

Škola je po peti puta okupila mlade zaljubljenike u geometriju, učenike osnovnih i srednjih škola te njihove nastavnike, koji su sudjelovali na radionicama i predavanjima poznatih sveučilišnih profesora matematike. Ove godine prijavljeno je 149 sudionika iz 7 osnovnih škola (Ladimirevci, D. Miholjac, Đurđenovac, Jelisavac, Slatina i Našice (2 škole) te 8 srednjih škola (Osijek, Beli Manastir, Orahovica, D. Miholjac, Valpovo, Đakovo, Slatina i Našice).

 

U uvodnom dijelu programa nastupili su učenici OGŠ ,, Kontesa Dora” Našice Leonardo Jurić i Jana Krajačić pod mentorstvom Teodora Sucala Matei i uz klavirsku pratnju Darije Vlajnić. Njihov nastup popraćen je slikopisom događanja s održanih susreta na GŠ od 2011.-2014.

lin2a

U radnom dijelu dopodneva Dr.sc. Ljerka Jukić Matić održala je predavanje za nastavnike pod nazivomGeometrija i Sherlock Holmes te s studenticom Valentinom Cutek radionicu za učenike Matematička priča, a mr.sc. Ivanka Stipančić Klaić predavanje za nastavnike te s mr. sc. Josipom Matotek radionicu za učenike pod nazivom Crtice iz geometrije. Učenici su bili motivirani zanimljivim zadacima i konstruktivnim rješenjima. O tome svjedoči i 35 slika koje su donijeli na Natječaj za najljepšu geometrijsku sliku. 1. mjesto osvojila je slika Suzane Pratljačić, učenice 3. r. prirodoslovno matematičke gimnazije iz SŠ Isidora Kršnjavog Našice, 2. mjesto osvojila je slika Antonije Kos, učenice 2. razreda Gimnazije Beli Manastir, a 3. mjesto pripalo je Robertu Kataviću, učeniku 8. razreda OŠ kralja Tomislava Našice. Izvan natječaja, nagrade za oslikane zidove u matematičkim učionicama s portretom Stanka Bilinskog i logom GŠ dobile su učenice 3. razreda opće gimnazije Paula Kovač i Selma Stipanović te učenik 3. razreda soboslikara Sebastijan Đurinski.

 

Kako se razvija sve veći interes za Geometrijsku školu, učenici OŠ Josipa Kozarca Slatina s profesoricom Ljiljanom Peretin prezentirali su Geometrijske slagalice te tako svojim idejama i domišljatošću učinili ovaj današnji događaj još ljepšim. Po završetku svim su sudionicima podijeljena priznanja za sudjelovanje u radu.

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2015/4mjesec/12/v1{/gallery}

Pročitajte još