Financiranje malih i srednjih poduzetnika kroz projekt prekogranične suradnje

Završna konferencija Projekta B Light (Beneficiary Light Grant Shema) održana je jučer (15. rujna 2022. godine) u Hotelu Osijek. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 1,13 milijuna kuna kojim se od 1. veljače 2017. do 31. prosinca 2022. godine financiraju projekti malih i srednjih poduzetnika u prekograničnom području Mađarska – Hrvatska.

Projekt se provodi u okviru Interreg V-A programa suradnje Hrvatska – Mađarska 2014.-2020., a njegov nositelj je Hamag Bicro u partnerstvu sa županijskim razvojnim agencijama u prekograničnom području. Među partnerima je i Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko – baranjske županije koja je pokrila područje Osječko – baranjske i Vukovarsko – srijemske županije. Inače, kroz četiri javna poziva namijenjenih poduzetnicima na području Osječko – baranjske županije ugovoreni su projekti ukupne vrijednosti 975.583,00 eura, a na području Vukovarsko – srijemske županije 159.888,84 eura. Njihovom realizacijom doprinijelo se ostvarenju ciljeva projekta, a to je osnaživanje i internacionalizacija poduzetnika, kao i povećanje njihove konkurentnosti i vrijednosti.

Župan Ivan Anušić čestitao je svima koji su sudjelovali u ovom vrijednom projektu

Na konferenciji su prezentirane dosadašnje aktivnosti na projektu B Light, sudionicima su podijeljene brošure dobrih praksi s kratkim opisima projekata i proizvoda, premijerno je prikazan B Light video, prezentirane su informacije o mogućnostima financiranja u razdoblju 2021.-2027., a sudionici su ujedno dobili i priliku za umrežavanje i razmjenu iskustava unutar projekta B Light.

Sudionike konferencije pozdravili su župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić, predsjednik Uprave Hamag Bicro Vjeran Vrbanec i ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Stella Arneri.

Župan Ivan Anušić čestitao je svima koji su sudjelovali u ovom vrijednom projektu, osobito svima koji su uspjeli povući bespovratna sredstva za svoje poduzetničke i obrtničke projekte. Naglasio je kako je projekt ispunio ciljeve, između ostalih i u vezi jačanja prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske te poželio da se takav rad nastavi. Sudionicima projekta, poglavito agenciji Hamag Bicro koja je – kako je rekao – vrlo potrebna i korisna za razvoj našeg poduzetništva, poželio je puno novih i uspješnih projekata poput danas predstavljenog.

Pročitajte još