Najuspješnija hrvatska županija, Osječko – baranjska, počinje energetsku obnovu još 12 javnih zgrada

Najuspješnija hrvatska županija, Osječko - baranjska, počinje energetsku obnovu još 12 javnih zgrada

Najuspješnija hrvatska županija, Osječko - baranjska, počinje energetsku obnovu još 12 javnih zgrada

Prema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Osječko – baranjska županija najuspješnija je hrvatska županija prema broju prijavljenih projekata energetske obnove. Ukupna vrijednost 54 projekta obnove zgrada osnovnih i srednjih škola, domova zdravlja, domova za stare i nemoćne te Opće bolnice Našice – iznosi 178.934.228,55 kuna, s time da 60 posto sredstava pokrivaju fondovi Europske unije, dok sufinanciranje Osječko – baranjske županije iznosi oko 50 milijuna kuna.

Jučer, 29. svibnja 2019. godine, u sjedištu Županije u Osijeku održana je Početna konferencija Projekta energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora za 12 zgrada na području Osječko – baranjske županije. O tijeku projekata i značenju energetske obnove govorili su župan Ivan Anušić, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak i Branislav Hartman iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Predstavljeno je tako 12 odobrenih projekata čija je ukupna vrijednost 34.288.478,45 kuna, s time da fondovi Europske unije snose 60 % troškova. Najvrjedniji su projekti energetske obnove zgrada Opće bolnice Našice (11,23 milijuna kuna), Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo (5,65 milijuna kuna) i Osnovne škole kralja Tomislava Našice (4,03 milijuna kuna), a na popisu su još obnove zgrada osnovnih škola Ivana Gorana Kovačića Đakovo (zgrada predmetne nastave), Luka Baotić Viškovci i Matija Gubec Magadenovac, područnih škola Baranjsko Petrovo Selo, Koritna, Kešinci, Grabovac i Karanac te Zdravstvene stanice Budimci.

“Prošle godine dobili smo priznanje kao najuspješnija županija prema broju projekata energetske obnove i učinkovitosti, a taj trend nastavljamo i ove godine. Nakon 19 završenih projekata obnove i 23 u tijeku, sada je odobreno još 12 projekta, pa ćemo vrlo brzo imati energetski obnovljene sve objekte kojima je osnivač Osječko – baranjska županija. Na taj način ostvarujemo ogromne uštede u troškovima energenata i ukupnim troškovima za te institucije i Županiju. Naglašavam da su to besplatna sredstva Europske unije i zato je loš posao svako nepovlačenje tog novca. Novac koji imamo na raspolaganju Osječko – baranjska županija dobro koristi, i to kako u ovim projektima tako i ostalima koje financira EU” – istaknuo je župan Anušić na Konferenciji.

Dodao je da su u tijeku pripreme za izuzetno važne i vrijedne projekte za Osječko – baranjsku županiju. To su Klinički bolnički centar Osijek čija je vrijednost 2 milijarde kuna, a bit će završen do 2025 godine, zatim Gospodarski centar u Osijeku u vrijednosti 300 milijuna kuna, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u vrijednosti oko 30 milijuna, Regionalni centar za gospodarenje otpadom s više od 200 milijuna kuna, objekt Hitne medicine, 15 sustava za navodnjavanje.

Na konferenciji je ujedno potvrđeno da je završena energetska obnova 19 zgrada škola na području Osječko – baranjske županije. Radovi su trajali od srpnja prošle do travnja ove godine, a ukupna vrijednost projekata je bila 62,1 milijun kuna. Europska unija je sufinancirala 34,7 milijuna kuna, MRRFEU 17,9 milijuna kuna te 10 milijuna kuna Osječko – baranjska županija.

U tijeku je javna nabava za energetsku obnovu 23 javne zgrade. Ukupna vrijednosti tih projekta je 82,5 milijuna kuna, s tim da EU sufinancira 48,1 milijun kuna, MRRFEU 13,9 milijuna kuna, a 20,5 milijuna kuna Osječko – baranjska županija. Početak radova trebao bi uslijediti idućeg tjedna.

Pročitajte još