EK odobrila hrvatski Strateški plan ZPP-a 2023.-2027.

Održani 3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u organizaciji Ministarstva poljoprivrede te uz partnere konferencije, Hrvatske šume, Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu i Istarsku županiju održani su u Puli 27. i 28. listopada 2022. godine te su okupili 400 posjetitelja iz cijele Hrvatske. Ovom prilikom su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodijelili nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja, pri čemu je upućeno 37 ugovora o potpori ukupno vrijednoj više od 105 milijuna kuna. 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je i ovom prilikom poslao poruku da su poljoprivreda, ribarstvo i šumarstvo strateški prioritet ove Vlade, da je prehrambena sigurnost važnija nego ikad te da će Vlada nastaviti snažno podržavati domaće proizvođače hrane. Ministrica poljoprivrede je tijekom predstavljanja Strateškog plana ZPP-a 2023.-2027. objavila da je Europska komisija upravo odobrila hrvatski Strateški plan, ključan za raspolaganje sredstvima iz europskih poljoprivrednih fondova. 

Povećana ukupna omotnica za hrvatsku poljoprivredu

Na skupu je istaknuto da su novih 3,8 milijardi eura u okviru Strateškog plana poluga razvoju produktivnije, konkurentnije i otpornije poljoprivredne proizvodnje, ali i unaprjeđenju kvalitete života na ruralnim područjima, razlozi zbog kojih je Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkovićem podignula stopu nacionalnog doprinosa s 15 % na 20 % te na taj način povećala ukupnu omotnicu za hrvatsku poljoprivredu za 103,5 milijuna eura. 

Ovogodišnja konferencija uključivala je edukativne prezentacije na temu šumskih resursa i protupožarne zaštite šuma koje su na zanimljiv način prikazali predstavnici Hrvatskih šuma, interaktivne panel rasprave na temu primjera dobre prakse u hrvatskoj poljoprivredi, međuresorne suradnje i utjecaja klimatskih promjena na prehrambenu sigurnost, dok je program prezentacija zaokružen predstavljanjem nove financijske perspektive u sektoru ribarstva i akvakulture, za koji je do 2027. osigurano 2,6 milijardi kuna. Tijekom konferencije, proizvođači iz raznih dijelova Hrvatske imali su priliku izložiti svoje domaće poljoprivredno-prehrambene proizvode, od kojih mnogi nose oznake zaštićene izvornosti i zemljopisnog podrijetla na razini EU.  

17,3 milijardi kuna

Kroz Program ruralnog razvoja je do sada u hrvatsku poljoprivredu isplaćeno 17,3 milijardi kuna, pri čemu je u Istarskoj županiji ugovoreno 828 milijuna kuna i isplaćeno gotovo 670 milijuna kuna. Novi ugovori dodijeljeni na konferenciji omogućit će ulaganja kojima se potiče korištenje obnovljivih izvora energije, navodnjavanje i modernizacija na poljoprivrednim gospodarstvima, ali i unaprjeđenje društvene infrastrukture u ruralnim područjima  i modernizacija u predindustrijskoj preradi drva.

Pročitajte još