Dodjela jubilarnog, 30. Porina u Zagrebu!

Glazbena nagrada Porin ove godine slavi veliki, 30. rođendan, a jubilarni Porin dodijelit će se u Zagrebu 28. travnja i to u event centru Boćarski dom u Zagrebu (Prisavlje 2) koji će se za ovu priliku transformirati u svečanu dvoranu nagrade Porin!

“U trideset godina, Porin je proputovao cijelu Hrvatsku, od Dubrovnika do Osijeka, gostovao u deset prekrasnih gradova domaćina, a ove godine odlučili smo da ćemo obljetnički Porin održati u Zagrebu. S obzirom na produkcijske i infrastrukturne potrebe i ovu sportsku dvoranu ćemo prenamijeniti u prostor dostojan najveće glazbene nagrade s impresivnom audio vizualnom produkcijom, kao što je to bio slučaj i u drugim gradovima. Više detalja o samom programu ćemo otkrivati u danima koji dolaze.” – poručuju iz organizacije Porina.

Na prvoj dodjeli nagrade Porin 1994. Album godine bio je Lupi petama Prljavog Kazališta

Glazbena nagrada Porin je izdržala test vremena i svih trideset godina ostala najrelevantnija glazbena nagrada u Hrvatskoj čiji glasači nagrađuju one najbolje iz svih žanrovskih i strukovnih kategorija u tekućoj godini. Kao i sve što traje toliko dugo i gdje su brojna imena ostavila svoj pečat što organizacijski, što kao glazbenici koji su svojim skladbama i izvedbama obilježili hrvatsku scenu, imala je svoje uspone i padove, bolje i lošije godine, ali svi glazbenici koji su u tim godinama iskočili kao najznačajniji, utkali su dio sebe u Porin.

Prije 30 godina, na prvoj dodjeli nagrade Porin 1994., debitantica godine bila je Maja Blagdan, Pjesma godine Cesarica, Album godine Lupi petama Prljavog Kazališta, Najbolja ženska i muška vokalna izvedba pripale su Radojki Šverko i Oliveru… A tko je 30 godina poslije u konkurenciji u 37 kategorija na jubilarnoj dodjeli i kome će pripasti najvažnija statua, provjerite na linku: https://www.porin.org/content/nominacije-30-porin

Porin za životno djelo ove se godine, nažalost posthumno, dodjeljuje Massimu, umjetniku posvećenom publici, emociji i izvrsnosti; zatim zaljubljeniku u pjesmu i more specifičnog rašpastog glasa koji je osamdesetih stvarao splitsku scenu – Marijanu Banu i autoru koji je napisao preko osamsto skladbi, aranžeru, dirigentu i producentu – Dušanu Šarcu.

Utemeljitelji glazbene nagrade Porin su HDS – Hrvatsko društvo skladatelja, HRT – Hrvatska radiotelevizija i HGU – Hrvatska glazbena unija.

Foto: porin.org

Pročitajte još