Dodijeljena priznanja Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2020. godinu

Ministar Josip Aladrović, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar svečano su dodijelili priznanja Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2020. godinu.

Ministar Aladrović istaknuo je kako su nagrađeni poslodavci kroz svoj primjer poslovanja pokazali kako je uključivanje osoba s invaliditetom u radnu sredinu i promicanje različitosti moguće primijeniti na obostranu korist i zadovoljstvo. Naglasio je kako je doprinos ovakvih poslodavaca u uklanjanju prepreka i mijenjanje percepcije javnosti o mogućnostima osoba s invaliditetom od iznimnog značaja.

Poseban naglasak stavljen je na provedbu mjera za očuvanje radnih mjesta svih radnika

Projektom Poslodavac godine za osobe s invaliditetom želi se potaknuti povećanje zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz promicanje pozitivnih primjera u zapošljavanju i odnosu prema osobama s invaliditetom.

ZOSI dodjeljuje priznanje poslodavcima koji su prepoznali svoju ulogu u ostvarivanju pozitivnijeg stava prema zapošljavanju osoba s invaliditetom, a time posljedično jačanju njihove zaposlenosti.

Ministarstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje za mjere aktivne politike zapošljavanja tijekom prošle godine za ukupno 1.019 osoba s invaliditetom izdvojilo je više od 20 milijuna kuna. Poseban naglasak stavljen je na provedbu mjera za očuvanje radnih mjesta svih radnika, uključujući i osobe s invaliditetom, zahvaljujući čemu je izbjegnuta kriza na tržištu rada.

U 2020. godini ukupno je isplaćeno 109,7 milijuna kuna za poticaje koje isplaćuje ZOSI, što je povećanje od 126,3 posto u odnosu na 2019. godinu. Poticaji su isplaćeni za 476 poslodavaca, odnosno 1.513 osoba s invaliditetom.

Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj tržišta rada, Portalom Moj Posao i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH.

Poslodavci godine za osobe s invaliditetom za 2020. godinu su:

Mikro poslodavac:
QUAHWA d.o.o. iz Zagreba –  Od ukupno 11 zaposlenih, zaposleno je 6 osoba s invaliditetom.

Mali poslodavac:
ELEKTROIMPEX d.o.o. iz Pule – Zapošljava ukupno 20 osoba, od čega 3 osobe s invaliditetom.

Srednji poslodavac:
TPK NOVA d.o.o. iz Zagreba –  Zapošljava 90 radnika, od toga su 4 osobe s invaliditetom.

Veliki poslodavac:
GENERA d.d. iz Kalinovice – Zapošljava u prosjeku više od 260 osoba, od toga 9 osoba s invaliditetom.

Poslodavac javnog sektora:
FLORA VTC d.o.o. iz Virovitice – Zapošljavaju 6 osoba s invaliditetom od ukupno 156 radnika.

Primjer dobre prakse:
HT d.d. iz Zagreba – U prosjeku zapošljava oko 4 200 osoba, od toga više od 40 osoba s invaliditetom.

Izvor: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Pročitajte još