Auto klub Panonija jedan od tri slavonska kluba u HAKS-u

Auto klub Panonija jedan od tri slavonska kluba u HAKS-u

Auto klub Panonija jedan od tri slavonska kluba u HAKS-u

„Dali smo si za cilj napraviti nešto od auto sporta u našoj Slavoniji” i uz ovaj moto su postali jedan od tri slavonska auto kluba, uz AK “Slavonija” Osijek i Cobra Virovitica, u članstvu Hrvatskog auto i karting saveza (HAKS).

„U Slavoniji djeluje popriličan broj auto klubova, no evo, tek nas se troje odlučilo na ovaj iskorak. Prvenstveno bi rekao da je razlog financijski. Primjerice, sama upisnina i članstvo u savezu je 6000 kn što za jedan klub koji se tek osnovao te nema prava financiranja iz javnih izvora, pričinjava ogroman uteg.” – zaključio je Vjekoslav Kovačević, predsjednik kluba. Tim članstvom klub je postao u punom smislu riječi sportski auto klub, nakon samo dvije godine od osnutka. Članstvom su ostvarili prava natjecanja u svim disciplinama na regionalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Isto tako imaju prava polaganja i sudačkih licenci.

„Kao član HAKS-a, imamo pravo glasa u toj organizaciji koji ćemo sigurno iskoristiti za popularizaciju i unaprijeđenje auto sporta na našem području.” – dodaje Vjekoslav. Trenutno Auto klub Panonija broji 15 članova, a glavne aktivnosti kluba su svakako okupljanje i privlačenje zaljubljenika u auto sport te odlazak na natjecanja u disciplinama Ocjensko spretnosne vožnje (OSV), Auto slalom, Kronometar vožnje i Utrke ubrzanja na Prvenstvu Regije Sjever, Državnom prvenstvu te u budućnosti i natjecanja na međunarodnom nivou. Iako do sada kao klub nisu ostvarili priznanja jer nisu još službeno niti nastupali, svoju prvu medalju očekuju već 14. travnja.

„No svakako vrijedi napomenuti kako je nekoliko naših vozača za vrijeme članstva u drugim klubovima, ostvarili brojne uspjehe.” – rekao je predsjednik. Prošle godine su u dva navrata bili suorganizatori na auto skupovima u Našicama, no do sada nisu imali prilike sudjelovati u organizacijama sportskih natjecanja, ali u ovoj godini odlučni su to promijeniti. „Želja nam je svakako već iduće sezone upisati u kalendar natjecanja jednu od disciplina, na regionalnoj ili državnoj razini, koja bi se održala na području ili neposrednoj blizini grada Našica.” – rekao je Vjekoslav te nadodao da auto sport u Slavoniji i Baranji, za razliku od ostatka Hrvatske, nema tradiciju utrkivanja autima, uz to, kao što je i naveo jedan je od skupljih sportova. U troškove se ubraja, naravno, sam automobil, zatim oprema koju mora posjedovati vozač da bi bio što konkurentniji, sigurnosna oprema i još mnogo drugih izdataka koji nisu mali.

Za primjer navodimo odlazak u, recimo, Trogir na dvodnevno natjecanje koji uključuje trošak transporta automobila, startninu, noćenje, hranu i piće, zbog čega se ovaj sport čini nedostižnim za mnoge. Kao i u većini sportova i ovaj zahtjeva sponzore, a njihova zanimacija ovisi o samoj popularnosti sporta, a kako auto sport još nije kod nas toliko populariziran i tu nailaze na teškoće. No za svakodnevne aktivnosti i lude vožnje, Hrvatska kao zemlja, nudi ogroman prostora kad su poligoni za natjecanja u pitanju, kao što su stare poljoprivredne avionske piste, zapušteni pašnjaci za recimo auto cross i slično. „To je prostor kojeg ćemo nadam se uspjeti iskoristiti za prvo popularizaciju auto sporta, a zatim i pridobivanje sponzora.” – zaključio je Vjekoslav uz nadu da će ova godina za Auto klub Panoniju, ali i ovaj sport u Slavoniji biti pozitivna, te pozvao sve zaljubljenike da im se pridruže.

Foto: ustupljene fotografije

Ovim putem redakcija TV Našica obitelji i prijateljima iskazuje iskrenu sućut. Kako su ovo najteži trenuci za obitelj, TV Nasice.com ovakve objave NE NAPLAĆUJE i sve vezano za njih je BESPLATNO. Dovoljno je da nam se javite na službeni e-mail [email protected] te pošaljete smrtovnicu.

Pročitajte još