„Apiterapija za djecu” – Edukacije i radionice u OŠ kralja Tomislava Našice

Na međunarodnoj konferenciji „Apitherapy for Children 2024” Osnovna škola kralja Tomislava Našice prezentirala je edukacije i radionice koje su tijekom 2023. godine vodile učiteljice Mihaela Pokrivka i Ana Marošević u suradnji s Anitom Dragić, pčelaricom i apiterapeutkinjom. Njihov rad uobličen je u predavanje „Education to the development of apiculture in elementary school“ koje su imali priliku čuti sudionici iz cijeloga svijeta.

Glavni organizatori konferencije bili su Institut za razvoj empatije i kreativnosti „Eneja” iz Slovenije i Hrvatsko apiterapijsko društvo. Konferenciju je podržalo i Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Bosne i Hercegovine. Prisustvo na konferenciji bodovano je od strane Hrvatske liječničke komore, Slovenske liječničke komore i Farmaceutske komore Tuzlanskog kantona (BiH), dok su bodove koji su potrebni za napredovanje u pedagogiji mogli ostvariti odgojitelji i učitelji. Predsjednica konferencije bila je certificirana apiterapeutkinja Nina Ilič, autorica inovativnog priručnika „Apiterapija i apipedagogija za djecu“. Predavanje je prezentirala Dora Dragić koja je preuzela i ulogu koordinatorice ovog događaja.

Nekoliko riječi inicijatorice projekata provedenih u našem gradu

„Ovakve međunarodne suradnje krenule su nakon otvaranja obrta i proširivanja znanja iz područja apiterapije, odnosno zdravstvenog pčelarstva, kroz kontinuirane edukacije koje organizira Hrvatsko apiterapijsko društvo, brojna sudjelovanja na konferencijama kao predavačica ili kao pasivni sudionik. Sudjelovala sam na međunarodnoj izložbi inovacija „INOVA – Budi uzor 2023.” u Zagrebu u organizaciji tvrtke za promicanje novih tehnologija, inovacija i poduzetništva Tera Tehnopolis d.o.o., gdje sam dobila dva priznanja iz područja inovacija u pčelarstvu.

Ponosna sam na naš mali grad Našice, na svoju obitelj, učiteljice Anu i Mihaelu, počasne članice Hrvatskog apiterapijskog društva koje kroz jezik i praktične radove pomažu razvoju apikulture i opstanku pčelarstva u našem podneblju, Gordanu Hegić i Ninu Ilič koje su nam velika podrška u ostvarivanju naših ciljeva. Zahvalna sam učiteljici Mariji Tomičić i Ivanu Tomičiću, treneru RK Nexe U15, koji su nam pomogli ostvariti suradnju s Ivanom Devićem koji je kordinirao igrače prema našim radionicama. Igrači (Dominik Kuzmanović, Moreno Car, Mihailo Radovanović, Borna Manci Mičević i Luka Moslavac) su nam se pridružili u sadnji školskog vrta i obilježavanju Svjetskog dana pčela te time zainteresirali učenike razredne nastave za učenje o važnosti očuvanja bioraznolikosti i motivirali ih da se brinu o prirodi.

Zaključci međunarodne konferencije „Apitherapy for Children 2024“ više su nego ohrabrujući. Uvođenje pčelinjih proizvoda proizvedenih za potrebe apiterapije u prehranu naše djece rezultira njihovim pravilnim mentalnim, emotivnim i fizičkim razvojem. Predavanja vezana uz zdravlje djece potkrijepljena su znanstvenim istraživanjima, a održali su ih liječnici koji u svojoj praksi koriste apiterapijske proizvode. Također je potrebno istaknuti važnost razmjene iskustva o prakticiranju vrlo inovativnog apipedagoškog pristupa u obrazovanju djece koji je sve rasprostranjeniji i popularniji u svijetu.

Mišljenja sam da suvremenim načinom života teško postižemo harmoniju življenja, ali uvođenjem pčelinjih proizvoda u prehranu poboljšavamo svoje zdravlje i zdravlje naše djece za koju je manja vjerojatnost da će u adolescentskoj dobi pribjeći korištenju raznih supstanci koje izazivaju ovisnost i štetno djeluju na njihov psihofizički razvoj. Upravo su te bitne tvrdnje na ovoj konferenciji svojim izlaganjima potvrdili nutricionistkinja Alina Varadi iz Rumunjske u suradnji s Rodicom Margaoan i dr. Mirelom Strant te Nina Ilič, Ariana Penava i prof. dr. Midhat Jasić” – izjavila je Anita Dragić.

Izvor: Anita Dragić, vl. obrta APIDORA

Pročitajte još