Adam Ivanušec dobitnik godišnjeg priznanja „Imperijal“

U hotelu Hilton Imperijal u Dubrovniku 20. studenoga 2022. Adam Ivanušec, učenik 7. d razreda, ravnateljica Vlatka Zahirović i učiteljica Đurđica Mašić  sudjelovali su na svečanoj dodjeli godišnjeg priznanja „Imperijal.
Iva Trojić iz Osnovne škole Mokošica, Lucia Kordić iz Osnovne škole Montovjerna, Petra Čengić iz Ekonomske i trgovačke škole Ivana DomcaLana Gašpar iz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara i Adam Ivanušec iz Osnovne škole kralja Tomislava Našice dobitnici su godišnjeg priznanja „Imperial“, koji se drugi put dodjeljuje na državnoj razini kao trajni spomen na 402 poginule djece, civilne žrtve Domovinskog rata.

Godišnje priznanje svake se godine dodjeljuje na dan obilježavanja Svjetskog dana djece te je ujedno živi spomenik na stradalu djecu, njihove vršnjake, civilne stradalnike Domovinskog rata, a sve u cilju da se mladi aktivnije uključe u rad u zajednici i svojim školama te da kroz iskazivanje humanosti i pomoći pridonose izgradnji bolje, pravednije i humanije zajednice i društva u cjelini. Godišnja priznanja „Imperijal“ dobitnicima su svečano uručili gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović.

Borba za bolji svijet u kojem živimo

U ime dobitnika priznanja okupljenima se obratio Adam Ivanušec, koji je istaknuo kako mu je bila čast sudjelovati u natječaju: “Želim zahvaliti organizatorima u ime svih dobitnika, što su prepoznali naš trud i rad i nagradili nas ovim priznanjem. Sretan sam što zajedno možemo proslaviti Svjetski dan djece i boriti se za bolji svijet u kojem živimo”, kazao je. Zahvalio je ravnateljici Vlatki Zahirović, učiteljici Đurđici Mašić i Malim humanitarcima, koji su mu omogućili sudjelovanje u svim projektima u školi i izvan škole.

Imperial – živi spomen na stradalu djecu

Nagradu su ustanovile majke djece poginule u Domovinskom ratu okupljene u Udrugu hrvatskih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije na inicijativu gospođe Marije Lukšić, majke poginulog djeteta, u suradnji s dobitnikom nagrade Sabora Republike Hrvatske za promicanje prava djeteta Denisom Pavelom. „Čestitke dobitnicima priznanja – Lani, Petri, Luciji, Ivi, Adamu. Vi ste naš ponos. Kao što slika prikazuje, iznad Dubrovnika ima brdo koje se zove Srđ, na njemu je tvrđava Imperial. Bio je simbol stradanja i tuge, a na kraju simbol velike pobjede, zajedništva i ljubavi. Ne bih vam čestitao samo na priznanju, nego i što ste vi uistinu Imperial – živi spomen na stradalu djecu, vaše vršnjake. Oni bi bili jako ponosni na vas. Zahvaljujući vama, mi smo danas ovdje zajedno. Hvala vam na tome“, kazao je Denis Pavela. Zahvalio je i profesorima, razrednicima i roditeljima „što odgajaju i stvaraju ovako krasnu djecu. Ne trebamo se bojati za budućnost Lijepe naše“, dodao je.
Nagrađenima se također obratio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomo Medvjed i državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović.

Izniman doprinos prof. Đurđice Mašić

Adam Ivanušec dobitnik je godišnjeg priznanja „Imperijal“ za humanitarni i volonterski rad, za očuvanje okoliša, borbe protiv nasilja u svojoj školi i čitavoj zajednici. Član je skupine Mali humanitarci, RK Nexe Našice i  Dječjeg gradskog vijeća Grada Našica te sudionik i inicijator mnogobrojnih školskih projekata. Dobitnik je godišnjeg priznanja „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, brojnih priznanja i zahvalnica. Sudjelovao je u volonterskim i humanitarnim akcijama u kojima su Mali humanitarci dobili posebno priznanje „Učiniti nevidljivo vidljivim“ Volonterskog centra Osijek. U znak zahvalnosti za dugogodišnji rad u školstvu te izniman doprinos u području odgoja i obrazovanja,  gradonačelnik Franković uručio je prigodni poklon i učiteljici tjelesne i zdravstvene kulture Đurđici Mašić, koja je pred samim odlaskom u mirovinu.

Pročitajte još