3. Memorijalna utrka „Vitezovi Dalja” – Najava

U organizaciji URT “Nexe Team” Našice uz potporu obitelji poginulih branitelja Dalja, Hrvatske vojske, DVD Dalj, DVD Našice, DVD Zoljan, NK „Dalj” i SRD „Smuđ” Dalj  u spomen na heroje koji su 01.08.1991. godine u zgradi policijske postaje Dalj zvjerski ubijeni od strane srbo – četničkog okupatora, 1. kolovoza 2020. godine održat će se  3. Memorijalna utrka „Vitezovi Dalja”.

Na mjesto Dalj je 1. kolovoza 1991. iz Srbije preko erdutskog mosta iz Srbije krenula 51. motorizirana brigada JNA, a pridružili su im se i Srbi iz Hrvatske, poglavito iz susjednih sela Vere, Trpinje i Borova Sela. Zapovjednik JNA Enes Taso još je u srpnju naredio: „Zarobljavanja ne smije biti!“ Ono što je uslijedilo poznato je kao jedan od najtragičnijih dana u Domovinskom ratu.

Dalj, mjesto na istoku Hrvatske sa 5500 stanovnika, živilo je svoj pitomi život slavonske ravnice i voljenog Dunava sve dok četnici nisu odlučili Dalj i okolna mjesta Aljmaš, Erdut i druga pridružiti Velikoj Srbiji. Tada je počeo pakao na zemlji za sve one koji se nisu htjeli pridružiti toj patološkoj ideji. Tako su 1. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima srpski pobunjenici su uz pomoć JNA napali policajce, gardiste i pripadnike civilne zaštite koji su se nalazili u zgradi policije.  Nakon gotovo desetosatne opsade – pucanja po okruženoj zgradi, čak i iz tenkova – postaja je zauzeta i svi koji nisu ubijeni u opsadi, likvidirani su odmah potom, i to 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i 4. člana Civilne zaštite, koji su i izmasakriran.

Na utrci će sudjelovati maratonci iz više maratonskih udruga iz RH , pripadnici vojske i policije, vatrogasci i trkači rekreativci Iz URT „Nexe Team” Našice zahvaljuju se svim institucijama i pojedincima koji su pomogle održavanje ove utrke, a maratonci će svojim trčanjem podsjetiti na tragediju hrvatskog naroda koja se nikada ne smije zaboraviti.

Pročitajte još