27. Antunovska smotra folklora u Našicama oduševila mnogobrojne posjetitelje – Proslavljeno bogatstvo hrvatske folklorne tradicije

I ove je godine Antunovska smotra folklora u Našicama istaknula važnost očuvanja kulturnog nasljeđa i njegovanja tradicije. Ova manifestacija okupila je zajednicu koja cijeni svoje korijene i čuva svoju kulturnu baštinu za buduće generacije. Zahvaljujući organizatorima, HKD-u „Lisinski” ova je smotra već dugi niz godina neizostavan događaj u kalendaru kulturnih aktivnosti Našica.

Tako je ove godine na 27. smotri folklora nastupilo sedam društava – domaćin HKD „Lisinski”, SKUU „Franjo Strapač” Markovac Našički, HKUD „Beli Manastir”, KUD „Kvirin” Linz, Kulturno – umjetnička udruga „Voćin”, KUD „Ravnica” Stari Perkovci te HKD „Podgoračani” Podgorač i svako je društvo predstavilo svoju jedinstvenu interpretaciju tradicionalnih plesova, pjesama i običaja karakterističnih za njihovu regiju.

HKD „Lisinski” izveo i pjesme Moravskih Hrvata

Miroslav Šarić, predsjednik HKD-a „Lisinski” Našice i jedan od organizatora rekao je kako je cilj ove smotre afirmacija tradicijske kulture i folklora brojnih kulturno – umjetničkih društava.

„Drago mi je večeras vidjeti ovoliki broj ljudi, a iznimno sam zadovoljan odazivom kulturno – umjetničkih društava koja dolaze iz cijele Slavonije i Baranje, a jedno dolazi iz nama prijateljskog Linza – KUD „Kvirin” koji je osnovan 2015. godine i čiji su članovi većinom djeca i mladi drugog naraštaja hrvatskih doseljenika iz Hrvatske i susjedne nam Bosne i Hercegovine. Praveći program smotre uvijek gledamo da bude raznolik, odnosno da budu zastupljena različita društva s različitim pjevanjima i plesanjima tako da se ove godine „Lisinski” predstavio s plesovima iz našičkog kraja, a po prvi put večeras izvodimo pjesme i Moravskih Hrvata.” – izjavio je, između ostalog, Šarić naglasivši kako „Lisinski” već godinama promiče ljubav prema folklornom izričaju.

HKD „Lisinski” igra važnu ulogu u kulturnoj priči kojom se promovira Grad Našice

Gradonačelnik Krešimir Kašuba pozdravio je sve okupljene i u svom je obraćanju naglasio važnost očuvanja tradicije i kulturnog nasljeđa, a zahvalio se i organizatorima na njihovom predanom radu.

„Večeras je održana i tradicionalna Antunovska smotra folklora, 27. po redu, a u sklopu proslave Dana Grada. Tako Našice ove godine slavi 794. rođendan, HKD „Lisinski” 134. godinu postojanja i oni su velik dio kulturne priče kojom promoviramo naš grad.” – zaključio je gradonačelnik zahvalivši se organizatorima – HKD-u „Lisinski” itenjihovom predsjedniku Miroslavu Šariću kao i svim dragim gostima.

Pokrovitelji ove manifestacije su Grad Našice te Turistička zajednica Grada Našice čija je direktorica Ines Resler ujedno i članica Hrvatskog kulturnog društva „Lisinski”. Nakon zapaženog nastupa direktorica Resler je izjavila kako je Turistička zajednica prepoznala važnost ovog kulturnog događaja i svojim angažmanom osigurala da smotra bude dobro posjećena i da se glas o njoj proširi izvan granica grada.

„Duga je tradicija Antunovske smotre folklora u Našicama i iznimno mi je drago što su se večeras našičkoj publici mogu predstaviti gosti iz Austrije kao i veliki broj gostujućih KUD-ova. Svjesni smo kako je u današnje vrijeme teško zainteresirati pojedince da postanu članovi folklornih društava, pogotovo nakon pandemije tako da je ova smotra od velikog značaja za našički kraj. Mi, naravno, nastavljamo proslavu Dana Grada s večerašnjim nastupom Tamburaškog sastava „Šokci” koji ovdje imaju svoju vjernu publiku.” – rekla je direktorica Resler pozvavši sve na centralnu proslavu u utorak, 13. 06., kada će, između ostalih, nastupiti i Dalmatino – grupa koja je, s mnogobrojnim hitovima, na hrvatskoj glazbenoj sceni prisutna više od dva desetljeća, a njihovi su koncerti jedni od onih koji se prepričavaju.

I na kraju treba reći kako je 27. Antunovska smotra folklora još jednom potvrdila snagu i ljepotu hrvatskog folklora, te podsjetila na važnost prenošenja tradicije na buduće generacije i ostat će trajan podsjetnik na snagu i bogatstvo hrvatske kulture. A bogatu foto galeriju možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još