23. „Dani slavonske šume” donose pregršt događanja

„Dani slavonske šume” tradicionalni je festival koji u Našice privlači brojne posjetitelje iz cijele Hrvatske pa i šire. Na današnjoj medijskoj konferenciji najavljeni su 23. po redu koji će se održati od 31. kolovoza do 02. rujna uz potporu Grada Našica, Turističke zajednice grada Našice i Hrvatskih šuma d.o.o kao i mnogobrojnih sponzora.

Tiskovnu konferenciju održali su gradonačelnik grada Našica Krešimir Kašuba, direktorica Turističke zajednice Grada Našice Ines Resler te Ivan Mikičić, organizator i voditelj natjecanja na 23. „Danima slavonske šume”.

„Dani slavonske šume” kao zaštitni znak Grada Našica

Gradonačelnik Kašuba naglasio je veliku važnost ovog festivala koji predstavlja zaštitni znak Našica i promovira grad kako u regiji tako i na državnoj razini.

„Manifestacija je ovo koja raduje sve Našičane, ali i goste koji dolaze iz svih dijelova Hrvatske tako da je možemo slobodno okarakterizirati kao jednu od najvažnijih na ovom području. Ona obilježava dugu i bogatu društvenu, kulturnu, sportsku i gospodarsku povijest našičkog područja, a započela je davnih 70ih godina prošlog stoljeća. S nekoliko godina prekida ona je nastavljena i u današnje vrijeme, osim prezentacije šumarske tradicije, „Dani slavonske šume” služe i kao gospodarski sajam koji objedinjava udruge i na kojem one mogu predstaviti svoj rad.

Ovogodišnja manifestacija će nam poslužiti kao platforma za predstavljanje Gospodarskog centra, centra kojeg smo počeli graditi u Industrijskoj zoni Našice i koji će biti od nemjerljive koristi za mlade poduzetnike. Također ćemo predstaviti i sva događanja u Gradu te sve projekte vezane za našu turističku priču.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba zaključivši kako šumarstvo ima veliki značaj za ovaj kraj i njime promičemo Našice kao turistički grad, ali i grad za lijepo i kvalitetno življenje.

Očekuje se velik broj posjetitelja kao i natjecatelja

Direktorica Turističke zajednice Našice Ines Resler predstavila je program ovogodišnjih „Dana slavonske šume” te najavila tradicionalno velik broj posjetitelja.

„Prije svega bih naglasila kako će se i ovogodišnja manifestacija odviti u Velikom parku, odnosno u Perivoju dvorca obitelji Pejačević. Naime, radi se o spomeniku parkovne arhitekture i moramo paziti na njegovu zaštitu te nam je od velike važnosti da svi posjetitelji koji dolaze na ovaj događaj vide naš perivoj. Istaknula bih kako smo u postupku prijava još nekih projekata vezanih za ovaj park od kojih ću izdvojiti obnovu jezera i Dorinog paviljona.

Što se tiče samog programa i ove godine smo organizirali Obrtnički sajam, a njega smo osmislili u suradnji s Udruženjem obrtnika Našice. Također imamo i sajam udruga koje će predstaviti svoj rad, a tu je, naravno, i Podravka kup – tradicionalno natjecanje u kuhanju čobanca na kojem će se okupiti veliki broj ekipa, a odvija se pod pokroviteljstvom Podravke.” – izjavila je direktorica Resler najavivši svečani koncert HKD-a „Lisinski” koji će se održati te subote u 20 sati na ljetnoj pozornici u Perivoju Pejačević.

Zanimljiva predavanja te izložba u sklopu ovogodišnjih „Dana slavonske šume”

Organizator i voditelj natjecanja Ivan Mikičić predstavio je nekoliko predavanja koja će se održati u sklopu ove manifestacije, a pozvao je i sve sugrađane te posjetitelje da se uključe u natjecanja.

„Kao što možete vidjeti upravo se nalazimo u pripremama, dečki trenutno slažu i imamo još tjedan dana do početka 23. „Dana slavonskih šuma” tako da će sve biti spremno. Prijave za natjecanja su otvorene sve do početka samog natjecanja i tko god se želi prijaviti uvijek stigne. Osim samog natjecanja koje je na rasporedu u subotu, imamo i nekoliko drugih aktivnosti koje počinju već u četvrtak, 31. kolovoza – u 19 sati otvara se izložba „Okom šumara” koja je obišla gotovo sve kontinente. Osim toga, u planu su i razna predavanja na aktualne teme kao što su novi izazovi u lovstvu s naglaskom na pojavu, nažalost, svinjske kuge, a predavanje će održati Marijan Grubešić, prof. dr. sc. sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Idući dan će se održati predavanje na temu „Potencijalna prijetnja karantenskih vrsta kukaca u šumama Republike Hrvatske”, a predavač je magistar inženjer šumarstva Andrija Jukić. Također bih najavio predavanje „Napredni drvni materijali za graditeljstvo”, tj. predavanje o „Ojačanim i stabiliziranim hrastovim drvnim pločama” predavača izvanrednog profesora doktora znanosti Vjekoslava Živkovića.”

Pročitajte još