18. ljetna škola mladih u Orahovici

Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko – baranjske županije, ovogodišnje 18. izdanje održat će se od 17. do 27. kolovoza 2021. godine u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek.

Na konferencija za medije, o značaju i programu ove tradicionalne edukacije mladih govorili su ravnatelj Društva Crvenog križa Osječko – baranjske županije Goran Latković, predsjednik Društva Crvenog križa OBŽ Marko Đukić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Osijek Denis Ćosić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ dr. sc. Ivana Stanić.

Cilj je spremno i kvalitetno odgovoriti na potrebe zajednice

Podsjetimo, na ljetnim školama mladih provodi se edukacija i obučavanje za voditelje programa Crvenog križa kao što su prva pomoć, realistični prikaz ozljeda, djelovanje u izvanrednim situacijama, što se osobito naglašava zadnjih godina, zatim prevencija ovisnosti, prevencija trgovanja ljudima, međunarodno humanitarno pravo i sličnim programima. Glavni cilj škole je edukacija i osposobljavanje dostatnog broja mladih koji će u svojim lokalni zajednicama, provodeći kvalitetno programe Crvenog križa, spremno i kvalitetno odgovoriti na potrebe zajednice.

Na taj način osigurava se ujednačen razvoj lokalnih društava Crvenog križa, kako bi na području cijele Osječko – baranjske županije bile jednako dostupne sve usluge društava Hrvatskog Crvenog križa te se postiže dodatna razina spremnosti za odgovor na katastrofe i krizne situacije.

Do sada educirano 2.200 mladih

Na ovogodišnjoj Ljetnoj školi mladih sudjelovat će sedamdesetak mladih osoba s područja Osječko – baranjske županije, a od 2004. godine, kada je održana prva Ljetna škola mladih Crvenog križa, kroz te programe je prošlo više od 2.200 mladih. Program se svake godine prilagođava aktualnim potrebama društva, a u protekle dvije godine naglasak je na djelovanju u izvanrednim situacijama kao što su pandemije i potresi.

Na konferenciji je posebno naglašen doprinos i potpore koju Osječko – baranjska županije kontinuirano pruža za sve aktivnostima Crvenog križa.

Pročitajte još